Restauracja Concordia Taste w Poznaniu

i

Autor: archiwum serwisu Przeszklona witryna na wino z drewnianymi elementami. Ceramiczne płytki nawiązują do secesyjnego wystroju głównej klatki schodowej budynku; Fot. Tomasz Hejna

Gastronomia

Restauracja z Poznania wśród najlepszych w Europie. To jedyny lokal z Polski, który został wyróżniony przez brytyjski dziennik

Poznańska restauracja została wyróżniona przez brytyjski dziennik „The Guardian” jako jedna z najlepszych w Europie. Dodajmy, że to jedyny lokal z Polski, który znalazł się w tym zestawieniu, w którym dominują lokale Włochów, Francuzów i Hiszpanów. Czy to pierwszy sygnał dla Poznania, o lokalach które mogą trafić do czerwonego przewodnika Michelin?

„The Guardian”, jeden z największych oraz najbardziej cenionych i wiarygodnych dzienników w Wielkiej Brytanii, po raz kolejny docenił atrakcje w Polsce. Na początku lutego 2020 roku w stworzonym przez gazetę przewodniku po najciekawszych dzielnicach w Europie uwzględnione zostało warszawskie Powiśle oraz jeden z najpopularniejszych warszawskich barów – Cafe Kulturalna.

Poznańska restauracja wyróżniona przez „The Guardian”

Tym razem czas na Wielkopolskę! Redaktorzy słynnego zestawienia docenili poznańską restaurację Concordia Taste. To zadziwiający wybór, ponieważ dziennik przeważnie wyróżniał lokale z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Poznań do tej pory bywał przez nich pomijany. Jednak to bardzo dobry znak dla poznańskich szefów kuchni, tym bardziej, że w czerwcu dowiemy się, które restauracje z Poznania trafią do czerwonego przewodnika Michelin.

Poznańska restauracja Concordia Taste jedną z najlepszych w Europie

Poznańska restauracja Concordia Taste to w tym roku, zdaniem brytyjskiego dziennika „The Guardian”, jedna z najlepszych restauracji w Europie. To ogromne wyróżnienie, chociażby ze względu na fakt, że poznański lokal, został ujęty w tym luksusowym zestawieniu, jako jedyny z Polski!

Ben Aitken, dziennikarz „Guardiana” który, jak pisze, wielokrotnie odwiedził restaurację Concordia Taste, nie kryje, że to miejsce go „oczarowało”. Brytyjczyk zwraca uwagę na ciekawie skomponowane menu. Szczególnie do gustu przypadły mu tak zaskakujące dania jak marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. - Na samo wspomnienie aż się ślinię. Jasna, przestronna przestrzeń i skandynawski klimat, tworzą niezapomniane połączenie. Doszły mnie słuchy, że Poznań ma aspiracje, by stać się kulinarną stolicą Polski. Idzie w dobrą stronę – ocenił, cytowany przez dziennik „Rzeczpospolitą”.

Concordia Taste to część poznańskiego centrum Concordia Design. Jego twórczynią jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, córka Piotra Voelkela, twórcy Grupy Vox, polskiego potentata na rynku mebli. Jest to nowoczesna restauracja, z lokalnym menu, unikalnym wystrojem i polskim designem – idealne miejsce spotkań. Lokal cieszy się wyjątkowym ponad 100-letnim wnętrzem.

Restauracja Roberta Lewandowskiego będzie sprzedawać Misie Rysie, żeby powstał "Ryśkowy szpital"