Spis treści
- Tureckie klasyki z Anatolijskich stołów ruszają na podbój świata
- Smakowanie różnorodności Türkiye (Turcji) poprzez regionalne klasyki
Tureckie klasyki z Anatolijskich stołów ruszają na podbój świata
Bogactwo sceny kulinarnej Türkiye (Turcji) jest głęboko zakorzenione w obfitującym w różnorodność składników położeniu geograficznym i wielowiekowych tradycjach, czyniąc z Türkiye (Turcji) „prawdziwy raj gastronomiczny”. Klasyczne, domowe potrawy, oparte na ponadczasowych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, przygotowywane z miłością w kuchniach całego kraju, stanowią serce tej zróżnicowanej gastronomii.
Te stanowiące podstawę kuchni dania, tworzone z lokalnych, sezonowych składników, przy użyciu prostych, ale przemyślanych technik, oddają istotę tureckiego dziedzictwa gastronomicznego. Przenosząc tradycyjne, a jednocześnie oparte na zdrowych składnikach wartości tureckiej kuchni w duchu zero waste do czasów współczesnych, klasyki te symbolizują również głęboko zakorzenione wartości regionu Anatolii: gościnność, wspólnotę i jedność. W końcu to właśnie one są fundamentem dla pełnych serdeczności i gościnności tureckich stołów, przy których łączą się rodziny, przyjaciele i goście.
Menu Tygodnia Kuchni Tureckiej 2025 zawiera kultowe dania, które przetrwały próbę czasu. W ramach motywu „Klasyczne Dania Kuchni Tureckiej” znajdziemy takie potrawy jak: aksamitna zupa z soczewicy, zupa tarhana, İmambayıldı (bakłażany z farszem z cebuli i pomidorów), mantı (tureckie pierożki) oraz börek (słone wypieki) z nadzieniem z ziemniaków, sera, ziół czy mięsa mielonego. Smaczne połączenia, takie jak Karnıyarık (połówki rozciętego bakłażana z nadzieniem z mięsa mielonego) podawany z ryżem i cacıkiem, Kuru Fasulye (danie z białej fasoli) z ryżem i warzywnymi marynatami oraz mix faszerowanych warzyw zwanych Dolma polanych jogurtem zapewnią autentyczną podróż do serca domowej tureckiej kuchni. Natomiast orzeźwiające sałatki, takie jak Bostana i Çoban oraz różnorodne hoşaf (kompoty owocowe) uzupełnią to kulinarne doświadczenie. Na słodki finał przewidziano tureckie desery, takie jak Tavukgöğsü (pudding z rozdrobnioną piersią kurczaka), Kazandibi (karmelizowany pudding mleczny) oraz baklava (baklawa).
Smakowanie różnorodności Türkiye (Turcji) poprzez regionalne klasyki
Tydzień Kuchni Tureckiej to również prezentacja bogatej różnorodności regionalnej kraju. Każda z 81 prowincji Türkiye (Turcji) zaprezentuje własne interpretacje tradycyjnych przepisów, ukształtowane przez lokalne składniki, klimat i wieki wymiany kulturowej. Od potraw na bazie oliwy z oliwek pochodzących z wybrzeża Morza Egejskiego, przez wyraziste, bogate w przyprawy specjały południowego wschodu, po kuchnię obfitującą w owoce morza z regionu Morza Czarnego – tydzień ten oferuje kulinarną podróż przez różnorodne zakątki Türkiye (Turcji). Wydarzenia organizowane w poszczególnych regionach zaprezentują lokalne klasyki, oferując odwiedzającym autentyczny smak prowincjonalnych przysmaków i głębszy wgląd w codzienne życie oraz dziedzictwo każdego regionu.