Pizza

i

Autor: pixabay.com

turystyka

Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Ten ranking nie pozostawia złudzeń

2023-07-21 10:56

Od lat trwa spór o to, gdzie we Włoszech można zjeść najlepszą pizzę. Najnowszy ranking nie pozostawia złudzeń. Jest jeden region kraju, który zdominował listę. Gdzie trzeba wyjechać, żeby delektować się najlepszą pizzą? Odpowiedź znajdziecie w artykule.

Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Jest nowy ranking

Tegoroczne wyniki konkursu „50 Top Pizza 2023” wskazują, że we Włoszech jest jeden region, który oferuje najlepszą pizzę. Na pierwszym miejscu ex aequo znalazły się dwie pizzerie, co nie zdarza się często. Obie znajdują się w Neapolu, co po raz kolejny udowadnia, że miasto to jest stolicą pizzy.

Na pierwszym miejscu znalazł się lokal „10 Diego Vitagliano Pizzeria”, która w poprzednim roku zajęła trzecie miejsce, a więc zaliczyła awans. Na tej samej pozycji ulokowano „I Masanielli – Francesco Martucci”, która rok temu także była liderem rankingu. Na podium znalazł się także „I Tigli” z San Bonifacio w regionie Veneto na północnym wschodzie Włoch. W 2022 r. pizzeria była na czwartym miejscu, więc również odnotowała awans.

Najlepszą pizzę można zjeść w Kampanii

Ranking udowadnia, że najlepszą pizzę można zjeść w Kampanii, której stolicą jest Neapol. Aż 7 na 10 restauracji ujętych w rankingu znajduje się właśnie w tym regionie Włoch. Drugą dziesiątkę również zdominowały pizzerie z Kampanii. Na liście 100 najlepszych lokali znalazły się także te z regionów Lazio, Lombardia, Veneto i Toskania.

Jurorami „50 Top Pizza” są znani i cenieni przedstawiciele włoskiej gastronomii. Pod uwagę brana jest jakość składników, poziom obsługi, estetyka lokalu oraz selekcja win i piw. Ranking odrębnie jest tworzony dla Włoch. Pozostałe są tworzone dla Europy i reszty świata, ale już z wyłączeniem Włoch.

Tak wygląda lista 10. najlepszych pizzerii we Włoszech:

  1. „10 Diego Vitagliano Pizzeria”, Neapol
  2. „I Masanielli – Francesco Martucci”, Neapol (również pierwsze miejsce)
  3. „I Tigli”, San Bonifacio
  4. „Seu Pizza Illuminati”, Rzym
  5. „50 Kalò”, Neapol
  6. „180g Pizzeria Romana”, Rzym
  7. „I Masanielli – Sasà Martucci”, Caserta
  8. „Francesco & Salvatore Salvo”, Neapol
  9. „Dry Milano”, Mediolan
  10. „Cambia-Menti Di Ciccio Vitiello”, Caserta
Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock

Gdzie są najlepsze lody w Olsztynie? Tu koniecznie musisz zajrzeć