Tłusty Czwartek 2016 wypada już 4 lutego. Przepis na idealne faworki (chrusty) i pączki nie jest wielką tajemnicą i każdy może sam w domu przygotować pyszne i niestety dość kaloryczne pyszności na Tłusty Czwartek. Na zrobienie własnych faworków skusi się także wokalistka Ewelina Lisowska!
 
 - Jakiś czas temu odkryłam w sobie talent kulinarny i bardzo chętnie go wykorzystuję! Piekę sernik, rogaliki, ostatnio nawet tort (bardzo pyszny swoją drogą), ale bardzo mało z tych rzeczy jem... - mówi Ewelina Lisowska. - Ostatnio w ramach mojego postanowienia noworocznego zapisałam się na fitness i już mija miesiąc, a jestem nadal pełna zapału. W związku z zaistniałą sytuacją, po morderczym treningu nie mam serca faszerować się słodkościami, więc karmię nimi znajomych :) Myślę, że oni nie mają nic przeciwko! Nie robiłam jeszcze pączków ani faworków, ale za te drugie chętnie się zabiorę! Jak już będę miała opatentowany przepis, to może się nim podzielę :D
 
 Czekamy na efekt, a tymczasem specjalnie dla Was sprawdzone przepisy na faworki i pączki na Tłusty Czwartek!
 
Przepis na faworki / chrusty (Tłusty Czwartek):
Składniki:
 1 łyżka masła
 1 szklanka mąki
 3 łyżki śmietany
 3 żółtka jaj
 1 łyżka octu (może być spirytus, nie polecamy wódki)
 smalec lub olej do pieczenia
 cukier puder na posypkę
 
 Wykonanie faworków/chrustów:
 Wymieszaj masło i śmietanę, dodaj mąkę, żółtka jaj i ocet lub spirytus. Masę wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Takie ciasto cienko rozwałkuj i potnij na pasy szerokości 3 centymetrów, a następnie ucinaj ukośnie, co ok. 10 cm. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.
 
 W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
 
 Przepis na pączki (Tłusty Czwartek):
 
 Składniki:
 8 żółtek
 10 dag drożdży
 1/4 l mleka
 1 łyżka masła
 2 łyżki cukru
 1 kg mąki
 szczypta soli
 olejek śmietankowy/pomarańczowy
 1 łyżka octu lub spirytusu
 smalec lub olej
 do posypania cukier puder
 pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku) lub masą krówkową
 
 Wykonanie pączków:
 Cukier i drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i zagnieść z 1/3 mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodaj resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus.
 
 Ciasto wyrabiaj aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawaj niewielkie kawałki, nakładaj marmoladę i formuj lekko spłaszczone kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
 
 Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż w nim pączki na złoty kolor. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.