Zupa

i

Autor: Pixabay

ŻABKA

Jak zadbać o swoją odporność w chłodniejsze dni? Podpowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspertka programu „Porcja DobreGO!” od Żabki

2024-03-13 15:17 Materiał sponsorowany

Za oknem chłód, a deszcz i wiatr dają się we znaki. Przy takiej pogodzie bardzo łatwo o wychłodzenie organizmu, a stąd już tylko mały krok do kataru, a nawet przeziębienia. Wyziębiony organizm łatwiej poddaje się chorobotwórczym drobnoustrojom, które w chłodniejsze dni z łatwością atakują system odpornościowy. Powinniśmy pamiętać przede wszystkim o odpowiednim ubiorze, ale nawet ciepła czapka i szalik są bezsilne w walce z wirusami i bakteriami atakującymi ze wszystkich stron. Najlepszą metodą jest zabezpieczenie się na dwa sposoby. Ciepłe ubrania plus ciepłe posiłki – to sprawdzony przepis na zachowanie zdrowia w tym okresie.

Dieta w czasie chłodów powinna być szczególnie wartościowa. Pamiętajmy, aby produkty, z których przygotowujemy posiłki dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych tj. białka, witamin i składników mineralnych, a także złożonych węglowodanów. Powinniśmy postawić na potrawy ciepłe i lekkostrawne, które nie obciążą naszego układu trawienia, ale jednocześnie zapewnią energię do działania.

Zimą często spożywamy posiłki, które latem w ogóle mogłyby dla nas nie istnieć – gorące i zawiesiste zupy czy ciepłe dania mięsne. Wracając do domu po dniu pracy, taki posiłek to prawdziwy balsam dla ciała i duszy. Bardzo ważne jest również to, co jemy rano – ciepły posiłek jest na wagę złota, szczególnie w okresie chłodnych dni. Ale ciepły posiłek to nie tylko taki, który został samodzielnie przez nas przygotowany.

Różne grupy produktów spożywczych ogrzewają nasz organizm, wytwarzając podczas trawienia znaczną dawkę energii. Ciepło na dłużej pozwolą zachować produkty bogate w dobre tłuszcze, jak np. ryby (mintaj, makrela, łosoś czy tuńczyk). Do pokarmów, które sprzyjają ogrzaniu organizmu należą również te, przygotowane na bazie soi, soczewicy, orzechów oraz innych roślin strączkowych. Warto zwrócić uwagę także na kasze, które jedzone same, z warzywami lub jako dodatek do mięs – dostarczają nam szereg cennych właściwości: uzupełniają niedobory witamin, które występują w czasie zimowych miesięcy, zapewniają na dłużej uczucie sytości, chroniąc nas przed ciągłym podjadaniem, a także rozgrzewają organizm – zabezpieczając go przed spadkiem odporności.

Ciepłe posiłki mają wiele zalet: wpływają kojąco na pracę jelit i całego układu pokarmowego, łagodzą dolegliwości gastryczne zarówno u dzieci jak i u dorosłych, wspomagają trawienie tłuszczy, rozpuszczając je, pomagają przy kolkach, bólach brzucha czy niestrawnościach popularnych u niemowląt. Plusem jest również przyjemniejsza konsystencja dań ciepłych, odpowiednia dla dzieci i osób starszych.  Są one łatwiejsze do spożycia, lepiej przyswajalne i bardziej odżywcze niż posiłki podawane na zimno. Mając na uwadze dobro, troskę i zdrowie naszych bliskich warto pamiętać o codziennych porcjach ciepła w diecie.

Warto dodać, że Żabka w swojej ofercie posiada wiele opcji ciepłych dań gotowych, przygotowanych i skomponowanych zgodnie z hasłem: „Dla Ciebie i za Ciebie”. Na początku roku do nowości oferowanych w sklepach dołączyły kolejne roślinne warianty dań gotowych i przekąsek. Na sklepowych półkach zagościł m.in. Falafel Rollo, czyli roślinna wersja jednego z dobrze znanych produktów dostępnych w ofercie, a także Wegger burak, czyli w 100% roślinny burger z nuggestami z buraka i kaszy pęczak oraz autorskim sosem wegeranch mayo. Nowości nie ominęły również Żabki Café, gdzie z kolei pojawił się Hot dog z kiełbaską roślinną – szybka i ciepła przekąska, która dostarczy energii zarówno w podróży, jak i na przykład w przewie między aktywnościami na świeżym powietrzu, szczególnie podczas chłodnych dni.

Popularnością cieszy się w szczególności Zupa na Drogę Szamamm. Na uwagę zasługuje też krem z dyni i mango z pestkami dyni. Krem z dyni słynie ze skuteczności łagodzenia oznak przeziębienia czy grypy, mango zapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom, a pestki dyni działają przeciwzapalnie i wspierają układ odpornościowy. Wszystkie produkty oznaczone etykietą„Porcja DobreGO!” to gwarancja starannie dobranego składu, uwzględniającego wiedzę dietetyka oraz różnorodne nawyki konsumentów. Co ważne, dzięki sieci Żabka dostęp do dobrego pożywienia i dobrej diety stają się niezwykle proste – nie tylko w chłodniejsze dni.