Kurka, czy trująca lisówka pomarańczowa?

i

Autor: internet / wiki commons

Trujące grzyby, które łatwo można pomylić z jadalnymi. Czym się różnią?

2022-09-09 16:08

Grzyby jadalne mają bliźniaczo podobne trujące "odpowiedniki"! Jak się nie pomylić? Jeśli planujesz wyjazd na grzybobranie, to powinieneś wiedzieć, jak wyglądają trujące grzyby, które można pomylić z jadalnymi. W naszej galerii znajdziesz najpopularniejsze grzyby jadalne, które mają swoje bardzo podobne trujące "odpowiedniki". Zobacz, jak je rozpoznać.

Trujące grzyby, które wyglądają jak jadalne

Jeśli nie jesteście znawcami grzybów, to nasza mała galeria może wam się przydać podczas grzybobrania. Co roku do szpitali przyjmowane są osoby, które zatruły się grzybami zebranymi w lesie. Nie każdy grzyb jest śmiertelnie trujący, ale wystarczy, chociaż jeden niejadalny grzyb w sosie, by zepsuć smak potrawy z grzybów i wywołać objawy zatrucia pokarmowego. Centrum Informacyjne Lasów Państwowych wydało bardzo przydatny poradnik w formie PDF, który warto mieć ze sobą. W naszym artykule znajdziecie opis oraz zdjęcia trujących grzybów, które łatwo pomylić z jadalnymi.

  • Najważniejsze zasady podczas grzybobrania to:

Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz;

Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien;

Jako początkujący grzybiarz, zbieraj tylko grzyby rurkowe, te które mają pod kapeluszem „siatkę” a nie blaszki;

Unikaj zbierania małych grzybów bo często trudno je właściwie rozpoznać;

Nie podawaj grzybów leśnych małym dzieciom;

Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.

Te grzyby wyglądają jak jadalne, ale są trujące!

  • Kurka, czy trująca lisówka pomarańczowa?

To bardzo smaczne i aromatyczne grzyby lubi wiele osób. Jadalna kurka ma od spodu sztywne żółto-pomarańczowe fałdy (żeberka). Podszywająca się pod nią trująca lisówka pomarańczowa te żeberka ma bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też ich trzonki: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka ma cienki trzonek w kolorze pomarańczowym.

  • Jak odróżnić borowika szlachetnego od goryczaka żółciowego?

Na pierwszy rzut oka te grzyby są niemal identyczne. Jednak warto im przyjrzeć się bliżej, zanim je zerwiemy. Borowik szlachetny ma dość śliski kapelusz, a trujący goryczak żółciowy ma na kapeluszu delikatny meszek. Goryczak jest gorzki w smaku, borowik łagodny. Trzon goryczaka pokrywa brązowa siateczka, a u borowika siateczka pod kapeluszem jest wyraźnie biała.

  • Pieczarka polna czy trujący muchomor jadowity?

Niestety dosyć łatwo jest pomylić popularne pieczarki polne, że śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Pieczarki pod kapeluszem mają blaszki, które z czasem brązowieją. Dlatego warto zapamiętać, że blaszki muchomora jadowitego zawsze będą białe. Różnica między tymi grzybami jest tak mała, że jeśli lubicie pieczarki, to najlepiej kupujcie w sklepie.

  • Rydz jest podobny do niejadalnego mleczaja wełnianka.

Oba grzyby mają wklęsły kapelusz, ale rydz ma na nim kręgi zielono-pomarańczowe, a trujący mleczaj – kręgi wyraźnie ciemniejsze. Łatwo rozpoznać te grzyby po miąższu. Rydz ma pomarańczowy, a jego trujący kolega – biały. Rydz wydziela pomarańczowy sok, a z mleczaja wycieka sok biały.

  • Kania czy muchomor sromotnikowy?

U kani można łatwo oderwać kapelusz od trzonu. Bardzo do niej podobny i śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma przyrośnięty trzon do kapelusza. Kania ma na kapeluszu wyraźny garb, który u sromotnika jest bardziej płaski. Na te grzyby trzeba zwrócić szczególną uwagę, zjedzenie muchomora sromotnikowego często kończy się śmiercią.