Restauracje

Zielona Górka w Pabianiach. Sprawdziłam, jak smakuje jedna z najlepszych pizz w Europie

2023-07-06 14:18

Zielona Górka w Pabianicach znalazła się w rankingu 50 najlepszych Pizzerii w Europie w 2022 i 2023 roku. Postanowiłam wybrać się do lokalu, by spróbować nagrodzonej pizzy i podejrzeć, jak wygląda praca szefa kuchni, Jędrzeja Lewandowskiego. Czy poczułam się jak w prawdziwej włoskiej restauracji? Sprawdźcie.

Zielona Górka wśród najlepszych pizzerii w Europie

Zielona Górka to lokal znajdujący się w Pabianicach przy ulicy Zielonej 8. Właścicielem restauracji jest Jędrzej Lewandowski, szef kuchni, który wraz żoną Lilianą od 8 lat prowadzi to miejsce.

W 2022 i 2023 roku Zielona Górka znalazła się w rankingu 50 najlepszych pizzerii w Europie. Jak zareagowali na to wyróżnienie?

"Super jest. Ja się bardzo cieszę, bo to jest ogrom naszej pracy, która została doceniona, zdecydowana duża część naszego życia. Ale co zabawne, pierwszy raz jak dostaliśmy wyróżnienie, to dowiedzieliśmy się tego z Instagrama, bo nie zauważyliśmy listów, które do nas przychodziły." - opowiada nam Jędrzej Lewandowski.

Teraz lokal otrzymał kolejną nagrodę.

"Jesteśmy drugą polską knajpą, która dobrze robi pizze smażoną!" -chwali się również szef kuchni.

Czy faktycznie jest tak pysznie? Sprawdziłam!

Do lokalu postanowiłam wybrać się we wtorek, tuż po godzinie otwarcia. Na miejscu poza mną, było już kilka stolików zajętych. Do wyboru mamy miejsca w środku, ale również na zewnątrz, w urokliwym ogródku restauracyjnym. Już od samego początku przywitały mnie szczere uśmiechy i serdeczność pracowników, co nie często jest normą w naszym kraju. Menu jest dość obszerne, ciężko jest się zdecydować na jedno danie. Wybrałam jednak polecaną pizzę Diavola oraz tradycyjną Capriciose. Zamówienie składa się w środku lokalu.

Ludzi przybywało, jednak dania dostałam bardzo szybko, w zaledwie kilka minut. Z pewnością inaczej to wygląda w weekendy, restauracja zastrzega sobie, że czas oczekiwania może wynieść nawet dwie godziny. Mnie to jednak nie spotkało, wręcz pozytywnie się zaskoczyłam.

Do wyboru mamy także cztery rodzaje oliwy: czosnkowa, bazyliowa, pikantna i truflowa. Wszystkie smakowały obłędnie. Bardzo miłe było również to, że gdy zapytałam o możliwość dostania zwykłej oliwy, pani obsługująca nasz stolik specjalnie poprosiła o jej odlanie samego szefa kuchni.

A jak oceniam smak pizzy? Faktycznie robi wrażenie. Znakomite ciasto, wysokiej jakości dodatki, wszystko się zgadzało. Otrzymaliśmy też od obsługi drobne upominki w postaci ciastek, równie smacznych.

Wycieczka do Zielonej Górki z pewnością należała do udanych. Będąc w Pabianicach ponownie, chętnie odwiedzę restaurację, jednak biorąc pod uwagę czas dojazdu, na co dzień wybrałabym lokale w Łodzi, z równie dobrą pizzą neapolitańską. Niemniej uważam, że mieszkańcy Pabianic i okolic mają w swoim mieście perełkę smakową i gdybym również tam mieszkała, z pewnością pojawiałabym się częściej.

Zielona Górka. Ceny, godziny otwarcia

Ceny za pizzę oscylują w granicach 40-60 złotych i raczej jest to porcja dla jednej osoby. W zależności od ilości dodatków, zapłacimy oczywiście więcej. W menu znajdziemy również między innymi burgery oraz frytki.

Zielona Górka otwarta jest w środy i czwartki w godzinach 16:00-23:00, w soboty 13:00-23:30 a w niedziele od 13:00 do 21:00.

See Bloggers 2023. W Łodzi odbyło się wielkie święto influencerów!

W których krajach je się najwięcej mięsa?