Sezam

i

Autor: pixabay.com Sezam

SALMONELLA w SEZAMIE - sprawdźcie numer partii, jeśli macie sezam tej firmy

2021-06-18 13:20

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące sezamu łuskanego marki często spotykanej w polskich sklepach. W badanych próbkach odkryto bakterie Salmonella z grupy C1. W naszym artykule poznacie markę i numer partii produktu.

Salmonella w sezamie znanej marki! Taką informacje przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. W komunikacie GIS czytamy, że w próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. GIS stwierdza, iż spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakterie Salmonella mogą powodować ciężkie zatrucie, którego objawami są wymioty, biegunka, bóle brzucha i gorączka. W skrajnych przypadkach bakterie mogą wywołać sepsę, czyli ostrą reakcję całego organizmu na zakażenie. Do ostrzeżenia GIS należy więc podejść poważnie. Sprawdźcie markę i numer partii skażonego sezamu.

Groza pod Warszawą. BMW wypadło z drogi i dachowało

Salmonella w sezamie - marka i numer partii

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego podano wszystkie najważniejsze informacje dotyczące skażonego produktu. Poniżej znajdziecie nazwę, numer partii, producenta i termin przydatności do spożycia.

  • Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
  • Numer partii: 65112
  • Data minimalnej trwałości: 09.2022
  • Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
  • Kraj pochodzenia - Nigeria

Zamieszczamy również zdjęcia opakowania:

Salmonella w sezamie - zalecenia dla konsumentów

Skażona partia sezamu jest wycofywana ze sprzedaży. Część osób mogła jednak kupić produkt wcześniej. GIS apeluje, by wszyscy ci, którzy mają produkt oznaczony podanym wyżej numerem partii, nie spożywali go.