Zapomniany przepis na sałatkę jarzynową. Kiedyś jadano ją zupełnie inaczej
Mało kto wie, że jedna z najstarszych znanych receptur na sałatkę jarzynową pochodzi z końca XIX wieku i przypomina raczej przepis na wykwintne danie restauracyjne niż domowy klasyk. To właśnie do niej coraz częściej wracają miłośnicy kulinarnych ciekawostek.
Pierwsza wydrukowana receptura pojawiła się w 1894 roku w rosyjskim magazynie kulinarnym „Nasze Jedzenie”. W tamtym czasie sałatka jarzynowa była potrawą dla elit, przygotowywaną z drogich i trudno dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na sałatkę jarzynową z 1894 roku znajdziemy następujące składniki:
- pół jarząbka
- duży korniszon
- dwa ziemniaki
- 3–4 liście sałaty
- 3 duże ogony raków
- łyżeczkę kaparów
- 3–5 oliwek
- 1/4 szklanki galaretki mięsnej pokrojonej w kostkę
- 1,5 łyżki sosu prowansalskiego
Całość należało drobno posiekać i delikatnie połączyć z sosem. Co ciekawe, była to potrawa znacznie bardziej mięsna niż mogłoby się wydać, a jarząbek (gatunek ptaka z rodziny kurowatych) był w tamtym okresie uznawany za przysmak.
Przepis sprzed 130 lat kompletnie zaskakuje
Z czasem przepis zaczęto upraszczać. Jarząbek ustąpił miejsca kurczakowi, wołowinie lub ozorowi. W kolejnych latach sałatka stawała się coraz tańsza w wykonaniu i coraz bardziej warzywna. Ogony raków zastąpiono marchewką, a galaretkę mięsną - selerem. Choć oryginalny przepis trudno dziś odtworzyć w całości, można przygotować jego inspirowaną wersję – idealną jako kulinarna ciekawostka na Boże Narodzenie.
Współczesna interpretacja może zawierać ziemniaki, kiszone ogórki, delikatne mięso drobiowe, krewetki zamiast raków, galaretkę drobiową i klasyczny majonez. To propozycja dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości i sięgać po zapomniane smaki.