Liz Truss rezygnuje ze stanowiska premier Wielkiej Brytanii

Autor: EPA/ANDY RAIN , PAP/EPA

Liz Truss rezygnuje ze stanowiska premier Wielkiej Brytanii

2022-10-20 15:09

Liz Truss stanowisko premier Wielkiej Brytanii objęła 6 września 2022 roku, po zaledwie 45 dniach pełnienia tej funkcji złożyła rezygnację za stanowiska.

Premier Liz Truss ogłosiła rezygnację ze stanowiska

Liz Truss była premierem Wielkiej Brytanii nieco ponad miesiąc. Jej urzędowanie rozpoczęło w trudnym okresie bo zaledwie dwa dni po objęciu stanowiska nowa szefowa rządu musiała zarządzać narodową żałobą po śmierci królowej Elżbiety II. Dodatkowo ogłoszony przez premier plan reformy finansów państwa okazał się katastrofą i wywołał panikę na brytyjskim rynku finansowym.

Liz Truss ogłosiła swoją rezygnację w czwartek (20 października) po godzinie 14.30 (13.30 w Londynie) przed siedzibą jej biura przy Downing Street. Na stanowisku pozostanie do czasu wyboru następcy, którym ma zostać wyłoniony do końca przyszłego tygodnia.

Truss, która jeszcze w środę zapewniała, że nie zamierza rezygnować, zmieniła zdanie po spotkaniu z przewodniczącym Partii Konserwatywnej Jackiem Berrym, Grahamem Bradym, szefem Komitetu 1922 skupiającym posłów, którzy nie pełnią stanowisk rządowych, oraz swoją zastępczynią Therese Coffey.