gotowanie

i

Autor: pixabay.com

Wspólne gotowanie w ramach Dnia Turystyki Kulinarnej. PROT: „Zrobimy kaszubską zupę rakową i deser z rabarbaru”

2021-04-13 10:58

WorldFoodTravelDay - pod takim hasztagiem, już 18 kwietnia, z okazji Dnia Turystyki Kulinarnej, ludzie z całego świata zaprezentują dania, jakie najczęściej jada się w ich regionie. Do akcji dołącza także Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, która na ten dzień zaplanowała wirtualne gotowanie z gdyńskim szefem kuchni - Marcinem Popielarzem. Do wspólnego pichcenia może dołączyć każdy - wystarczy własna kuchnia i dostęp do Facebooka.

– Gotowanie będzie oparte na lokalnych produktach takich jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się jak przygotować kaszubską zupę rakową oraz deser z rabarbaru – mówi Izabela Stubińska z Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Gdańsku.

Co więcej, aby promować nasz region, PROT stworzył także koszyk pełen lokalnych pyszności.

– Koszyk będzie można kupić na naszej stronie internetowej, a także wygrać w specjalnym konkursie. Ten ogłosimy 25 kwietnia na naszych social mediach – mówi Stubińska. – A co znajdziemy w koszyku? Same pomorskie pyszności. Będzie tam eliksir w butelce, konfitura z truskawek i rokietnika, sok z czarnej porzeczki i olej z wędzonej papryki – dodaje przedstawicielka PROT.

Jak zaznaczono w raporcie World Food Travel Association, rozwój turystyki kulinarnej w Polsce nastąpił wraz z pojawieniem się festiwali żywności. Docenieni zostaliśmy także za turystykę kulinarną skierowaną do dzieci. Tu wymienione zostało m.in. Żywe Muzeum Piernika w Toruniu.