Restauracje przygotowują się na przyjęcie gości

i

Autor: M.Witt-Ratowska Restauracje przygotowują się na przyjęcie gości

Gastronomia w Toruniu się otwiera, ale czy każdy lokal na to stać? [AUDIO]

2020-05-14 14:57

Toruńska gastronomia szykuje się na otwarcie 18 maja. Ale wymagań i ograniczeń jest sporo. To między innymi limit osób w lokalu i co najmniej 4 metry kwadratowe na osobę, zachowanie dwóch metrów odległości pomiędzy stolikami, dezynfekcja miejsc po każdym kliencie oraz konieczność noszenia maseczek i rękawiczek przez obsługę.

Restauracje, bary i kawiarnie w Toruniu z niecierpliwością czekały na możliwość ponownego otwarcia. Straty finansowe są dotkliwe, brak klientów przez długie tygodnie generował tylko koszty. W normalnym czasie, bez koronawirusa, maj był już wstępem do pełnego sezonu turystycznego.

Mimo zamkniętych drzwi do lokali, właściciele starali się być blisko swoich gości, najczęściej poprzez dania na wynos. Niektórzy nieco się przebranżowili i założyli sklepy z żywnością. Niestety, zdarzało się i tak, że klientów w ogóle brakowało. 

Teraz trwają przygotowania do rzeczywistego uruchomienia biznesu, z zachowaniem tzw. reżimu sanitarnego. Może się jednak okazać, że nie każdemu będzie się to opłacało - zauważa Agnieszka Michałowska Z Akademii Kulinarnej Studio A, współorganizatorka Toruńskiego Festiwalu Smaku:

Jak radzi sobie toruńska branża gastronomiczna - wyjaśnia Agnieszka Michałowska:

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są:

  • limit osób w lokalu - na 1 osobę muszą przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe,
  • zachowanie dwumetrowej odległości między stolikami,
  • blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika,
  • dezynfekcja stolika i miejsca po każdym kliencie,
  • zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach,
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego,
  • goście restauracji mogą zdjąć maseczki dopiero przy stolikach.
Gastronomia się otwiera, ale nie dotyczy to całej branży. Prowadzenie warsztatów kulinarnych musi pozostać w Internecie, a uczestnicy są we własnej kuchni.
Warsztaty kulinarne przeniosły się do sieci:

Od poniedziałku (18 maja) otwierają się także salony fryzjerskie, kosmetyczne i gastronomia w galeriach handlowych.