Międzynarodowy Dzień Herbaty

i

Autor: Redakcja Eski

Międzynarodowy Dzień Herbaty. Czarna, zielona, biała? Jak parzyć herbatę? Dodatki do napojów

2022-12-15 12:52

Herbata do dosyć wyjątkowy napój. Przeciętny Polak pije 2-3 filiżanki dziennie! Dlatego też w Polsce obchodzi się takie święto dwa razy w roku – 15 grudnia oraz 21 maja.

Międzynarodowy Dzień Herbaty – cel święta

Święto nie stworzono tylko dla fanów herbaty. Ma ono gównie uświadamiać, że plantacje herbaty tworzą kolejne miejsca pracy, szczególnie dla kobiet. Powinno to wszystko sprawić zwiększenie świadomego spożycia – od aspektów ekonomicznych po wartości środowiskowe.

Producenci herbaty – skąd są liście?

Najpopularniejsi producenci herbaty:

  • Bangladesz
  • Chiny
  • Indie
  • Wietnam
  • Nepal
  • Indonezja
  • Kenia
  • Malawi
  • Uganda
  • Tanzania

Parzenie herbaty – każdą parzy się inaczej!

To, że jest kilka gatunków herbat, można zauważyć w sklepach. A jak się je parzy? Skąd się biorą?

Herbata czarna powstaje w wyniku czterech procesów. Ma właściwości farmakologiczne i antyoksydacyjne. Regularnie pita poprawia koncentrację oraz sprawność myślenia. Dobrze też wpływa na układ krwionośny. Parzenie - temperatura wody 95 °C, czas parzenia 2-3 min.

Herbata zielona nie ulega procesom fermentacji. Jest ona delikatna w smaku i ma właściwości prozdrowotne. Wspomaga też odchudzanie. Regularne picie zielonej herbaty pomaga w profilaktyce przeciwcukrzycowej otyłości oraz ma działanie przeciwzapalne/przeciwnowotworowe. Parzenie - temperatura wody 60-85 °C, czas parzenia 1-3 min.

Herbata biała wywodzi się z Chin, kiedyś była tylko dla bogatych. Ma delikatny, słodkawy smak. Główne właściwości? Przeciwnowotworowe i spowalnia starzenie się ciała. Zapobiega miażdżycy, obniża poziom stresu, reguluje poziom cholesterolu oraz krwi. Parzenie -temperatura wody 75-85 °C, czas parzenia 2-5 min.

Herbata oolong, inaczej niebieska jest produkowana głównie w Chinach. Ma dosyć charakterystyczny smak. Łączy właściwości innych gatunków herbat: od przeciwmiażdżycowych po walkę z otyłością. Reguluje też poziom cukru, chroni przed udarami mózgu oraz nowotworami. Parzenie – temperatura wody 90-95 °C, czas parzenia ok. 1,5 min.

Herbata czerwona jest głównie produkowana w Chinach i na Tajwanie. Ma głównie wartości odchudzające. Dodatkowo regularne picie obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i właściwości moczopędne. W niektórych krajach uważa się ją za najlepszy środek na kaca. Parzenie – temperatura wody 95-98 °C, czas parzenia 1-3 min.

Najlepsze dodatki do herbaty – co warto mieć?

Jeżeli nie lubicie samej herbaty, warto mieć takie dodatki:

  • owoce świeże i suszone (pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki);
  • cukier;
  • miód;
  • imbir (szczególnie podczas choroby!);
  • mleko (herbata brytyjska);
  • konfitury (niektórzy używają zamiast owoców);
  • soki i syropy;
  • przyprawy (cynamon, kardamon, wanilia, anyż);
  • kwiaty (hibiskus, lawenda, róża, nagietek, jaśmin).