Ryba

i

Autor: Canva

nad morzem

Jaką rybę zamówić nad morzem? Niektórych unikaj, bo są na pewno mrożone!

2023-07-28 15:01

Trwają wakacje, a dla wielu Polaków wypad nad polskie Morze Bałtyckie jest równoznaczny ze skosztowaniem nadmorskiej rybki. Jednak na świeżego dorsza nie ma co liczyć. A jak to wygląda w przypadku innych ryb?

Jakie ryby jeść nad Morzem Bałtyckim?

Jadąc na wakacje nad Morzem Bałtyckim, wielu Polaków od razu stawia sobie za cel – zjeść śwież rybkę. W związku z tym, że jednak wiele smażalni stawia na mrożonki, tylko nieliczne gatunki ryb można zjeść świeżo złowione lub w okolicznych zbiornikach wodnych. Nie zawsze są one droższe od tych mrożonych! Te ryby jedz nad Morzem Bałtyckim:

  • flądra,
  • turbot,
  • szprot,
  • sandacz,
  • węgorz,
  • łosoś bałtycki,
  • belona,
  • śledź,
  • sole,
  • stynka,
  • troć wędrowna.

Największe ryzyko jest związane z łososiem. Wiele restauracji choć deklaruje, że jest to świeża ryba, okazuje się łososiem atlantyckim.

Ile kosztuje ryba nad morzem? Pierwsza Zmiana VOX FM sprawdza aktualne ceny

Tych ryb nie kupuj nad Morzem Bałtyckim!

Jadąc nad Morze Bałtyckie, wielu Polaków żyje w przeświadczeniu, że wszystkie ryby zjedzą świeże. Nic bardziej mylnego! Wiele gatunków ryb jest sprowadzanych jako głębokie mrożonki. Ukochany przez Polaków dorsz od lat nie jest tym polskim, ale głównie fińskim, duńskim, a wcześniej – rosyjskim. Nadal obowiązuje ograniczenie połowu dorsza w Polsce w związku z zagrożeniem wyginięcia populacji. Te ryby nie są świeże nad Morzem Bałtyckim:

  • halibut,
  • dorsz,
  • panga,
  • morszczuk,
  • okoń morski,
  • mintaj.

Wakacje nad Morzem Bałtyckim. To są główne grzechy smażalni

Jak się okazuje, wiele smażalni chowa też liczne grzeszki. W wielu przypadkach chcą oni po prostu oszczędzić na kosztach produkcji.

  • Ryba świeża czy mrożona. Jak pisaliśmy wyżej, wiele restauracji świadomie zakupuje mrożone ryby. Są one często tańsze, ale też i łatwiej dostępne. Chociaż nie wiemy, kiedy ryby są łowione, znając lokalne gatunki, mamy większy gwarant świeżości ryby.
  • Smażenie na głębokim tłuszczu. Czasami zdarza się tak, że ryba dziwnie pachnie? Do nie końca wina samego mięsa, ale też wielokrotnie podgrzewanego tłuszczu. Jak się okazuje, ilość kalorii też może powalić na kolana
  • Panierka a przyprawy. Przypominasz sobie, jak chcesz zjeść pysznego dorsza, a tam tona panierki? W ten sposób, choć smażalnie nie oszukują przy wadze, tak często już przy oferowaniu mięsa tak. Duża ilość przypraw może też zamaskować świeżość ryby.

Jak zjeść dobrą rybę? Wskazówki rybaków

Rybacy często dziel się wskazówkami dotyczącymi świeżej ryby. Jak zjeść dobrą rybę?

  • Kupuj ryby tam, gdzie jest mniej gatunków, a nie wszystkie.
  • Nie bierz ryby w panierce i cieście.
  • Zamiast zestawu z frytkami, poszukaj porcję z ziemniakami oraz świeżymi warzywami.
  • Jeżeli masz wątpliwości do uczciwości sprzedawcy, poproś o zważenie ryby.
  • Zapytaj sprzedawcy, czy ryba jest świeża. Jeżeli podaje rybę spoza Polski (można sprawdzić w internecie połów konkretnych ryb), to jest ogromne prawdopodobieństwo, że ryba nie jest świeża

Tak wygląda ryba w Pobierowie!