Polscy naukowcy odkryli…czyli o badaniach klinicznych, które zmieniają medycynę

i

Autor: Shutterstock

Właściwa dieta pomaga w walce z wirusami. Potwierdziły to badania naukowców z Bytomia

Badania naukowców z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach potwierdziły, że: „właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej”.

Naukowcy z Bytomia przeprowadzili badanie, którego celem była ocena diety i suplementacji w budowaniu odporności w okresie pandemii oraz po pandemii COVID-19. W badaniu wzięło udział 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki ostatnio opublikowano w międzynarodowym czasopiśmie naukowym "Life".

Dieta pomaga w walce z wirusami

Ustalenia naukowców potwierdziły hipotezę, że osoby stosujące tradycyjny wzorzec żywieniowy i przyjmujący suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse na łagodniejsze przejście COVID-19.

Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy:

  • A,
  • D,
  • E,
  • C.

Jak podkreślają naukowcy ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, także grypy czy RSV u dzieci. Specjaliści wskazują, że leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające - stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.

W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób.

Zasadny jest wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom - oceniono.

Dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, że dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, jest bardzo ważnym elementem budowania odporności.

Oprócz diety, ważna jest aktywność fizyczna

Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki takie jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu - powiedziała dr Karolina Krupa-Kotara.

Naukowcy zwracają przy tym uwagę, że nieodłącznym elementem prawidłowo skomponowanej diety jest odpowiednia porcja codziennej aktywności fizycznej, snu oraz zmniejszona ekspozycja na stres.

Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety ważne jest dodanie do codziennego jadłospisu produktów i substancji wspierających oraz stymulujących układ odpornościowy. Są to np. oleje rybne, które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3 (kwas eikozapentaenowy – EPA, kwas dokozaheksaenowy – DHA), probiotyki w postaci kiszonek, czosnek czy cebula - naturalne antybiotyki wzmacniające układ odpornościowy. Również zioła i rośliny o odpowiednich właściwościach immunomodulujących, takie jak aloes czy owoce maliny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe oraz wspierają odporność