PIASKOWIEC MODRZAK

i

Autor: Wikipedia, CC, Aorg1961, 2011 PIASKOWIEC MODRZAK

Grzybobranie 2023

Grzyb, który wygląda jak oblany atramentem. Oto piaskowiec modrzak, prawdziwy rarytas!

Granatek, siniak, siny grzybek, zajączek siniejący czy podlaszek. Pod tymi nazwami kryje się jeden i ten sam grzyb. Mowa o piaskowcu modrzaku, który swoje "przezwiska" zawdzięcza charakterystycznej, intensywnie niebieskiej barwie. Choć wcale jej nie widać na pierwszy rzut oka!

Spis treści

  1. Jak wygląda piaskowiec modrzak?
  2. Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?
  3. Jak smakuje piaskowiec modrzak? Jak go przyrządzić?
  4. Z czym można pomylić piaskowca modrzaka?
  5. Występowanie piaskowca modrzaka
  6. Czy piaskowiec modrzak jest pod ochroną?
  7. Gdzie rośnie piaskowiec modrzak?

Piaskowiec modrzak to grzyb, który zwraca uwagę grzybiarzy. A to dlatego, że gdy go dotkniemy, błyskawicznie zmienia swoją barwę na niebieską. Wygląda wtedy, jakby ktoś go polał atramentem. Często bywa też porównywany do bajkowych smerfów. I to właśnie niecodzienny kolor piaskowca sprawia, że wiele osób omija go szerokim łukiem. A szkoda, bo to grzyb jadalny i całkiem smaczny.

Jak wygląda piaskowiec modrzak?

Trzon piaskowca maksymalnie osiąga wysokość 10 cm. Ma kształt cylindryczny i zwęża się ku górze. Ma kolor kremowy lub jasnożółty, podobnie jak kapelusz. który ma zamszową, suchą powierzchnię. Pod jego spodem znajdują się gąbczaste rurki. Ale najbardziej charakterystyczną cechą piaskowca modrzaka jest niebieski kolor, który pojawia się błyskawicznie po dotknięciu grzyba. Jest bardzo intensywny i kontrastuje z jego jasnym ubarwieniem.

Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?

I to właśnie nietypowa, niebieska barwa piaskowca często wzbudza u grzybiarzy wątpliwości co do tego, czy jest jadalny. Śpieszymy z zapewnieniem - modrzaka można spokojnie zjeść.

Jak smakuje piaskowiec modrzak? Jak go przyrządzić?

Piaskowiec modrzak ma bardzo przyjemny, delikatny smak i aromat. Świetnie nadaje się do zup i sosów. Można go też usmażyć i zjeść w jajecznicą. Piaskowiec modrzak sprawdzi się też jako grzyb marynowany albo dodatek do potrawek. Co ciekawe, jego niebieski kolor znika po ugotowaniu. Z kolei w wersji suszonej zachowa niebieskozielonkawą barwę.

Z czym można pomylić piaskowca modrzaka?

Piaskowca modrzaka można pomylić z kilkoma gatunkami grzybów, ale jego charakterystyczny, niebieski kolor stanowi mocny wyróżnik.

Przede wszystkim jest podobny do piaskowca kasztanowatego, którego kapelusz i trzon są niemal identyczne. Jednak kasztanowaty nie zmieni koloru na niebieski, a w razie pomyłki nie trzeba się martwić, bo ten gatunek również należy do jadalnych.

Piaskowca można też wziąć za goryczaka żółciowego, który jest niejadalny. Goryczak ma niezwykle gorzki smak i jeśli zdarzy nam się pomyłka, garnek jedzenia pójdzie do wyrzucenia.

Występowanie piaskowca modrzaka

Piaskowiec modrzak jest popularny Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii. W naszym kraju występuje rzadko i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status R, co oznacza, że jest potencjalnie zagrożony.

Czy piaskowiec modrzak jest pod ochroną?

Mimo to piaskowiec modrzak nie znajduje się na liście gatunków pod ochroną. Dlatego można go zbierać, ale zalecane jest, by nie robić tego bez potrzeby. Jeśli mamy wysyp innych gatunków, warto piaskowca zostawić w spokoju. No i przede wszystkim nie wolno niszczyć jego siedlisk.

Gdzie rośnie piaskowiec modrzak?

Owocniki piaskowca modrzaka rosną od lipca do listopada w lasach liściastych lub mieszanych. Jak sama nazwa wskazuje, gatunek ten lubi grunty piaszczyste. Najczęściej można go zatem spotkać w górach i okolicach, pod sosnami, brzozami, dębami lub bukami.