Najdroższa pizza na świecie

i

Autor: Pixabay/ Screen z portalu Nuka Jest Niesamowita fot. Mika Nojewska

Gastronomia

To najdroższa pizza świata. Włoski przysmak kosztuje 12000 dolarów, a wcale nie jest ze złota!

Pizza jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych dań na całym świecie. Co prawda od czasu do czasu powstają pewne spory, czy powinno się do niej dodawać ananasa czy też nie. Dodatkowo niektóre wersje tej potrawy zaskakują ze względu na cenę. Jakie dodatki znajdziemy na pizzy wartej 12 tysięcy dolarów?

Pizza jest tak uwielbianym daniem, że doczekała się swojego święta! Tym samym 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dlatego jeżeli uważasz, że niektóre pizzerie przesadzają z cenami, to lepiej usiądź. Za tę pizzę zapłacą tylko nieliczni. 

Pizza ze złota? Dlaczego jest warta 12000 dolarów?

Pizza Ludwika XIII, bo tak nazywa się ten drogocenny przysmak, został stworzony Renato Viola. Właśnie ta pizza jest najdroższą pizzą świata i kosztuje oszałamiające 12000 dolarów! Warto dodać, że jej twórca jest jednym z najsłynniejszych producentów pizzy i mistrzem włoskiej kuchni.

Zaznaczmy, że ten drogocenny wypiek ma zaledwie... 20 centymetrów. Dlatego pytamy, co sprawia, że cena Pizzy Ludwika XIII jest tak wysoka? Wszystko przez ekskluzywne i niezwykle rzadko występujące składniki.

Najdroższa pizza na świecie to kulinarny przysmak czy koszmar?

Ciasto do najdroższej pizzy świata, także zasługuje na uwagę. Ekologiczna arabska mąka posypana wyselekcjonowaną różową australijską solą morską pozostawiana jest na 72 godziny do wyrośnięcia! Jak zaznacza portal Nauka Jest Niesamowita, wśród dodatków znajdziemy trzy rodzaje kawioru – Kaspia Oscietra Royal Classic z irańskiego wybrzeża, Oscietra Royal Prestige i Kaspia Beluga. Do tego mozzarella z bizona i homar z Norwegii.

Jeżeli uznasz, że stać Cię na taki rarytas i zamówisz tę pizzę to... kucharz, sommelier oraz kelnerzy... przyjadą do twojego domu z ekskluzywnymi talerzami i sztućcami. Pizza Ludwika XIII serwowana jest z butelką szampana Krug Clos du Mesnil z 1995 roku i koniakiem Remy Martin Louis XIII. Przyznajcie, że taka forma podania robi wrażenie, prawda?

Podumowując, płacimy 12000 dolarów za pizzę z trzema różnymi kawiorami, mozzarellą bawolą, 7 rodzajami sera, australijską różową solą, homarem i krewetkami. Czy ten przysmak jest wart swojej ceny?

Sprawdźcie naszą galerię TOP10 najlepszych miejsc z pizzą w Poznaniu!

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock