Ewa Wachowicz zdradza sekret świetnej figury. Ten napój czyni cuda

i

Autor: Facebook Ewa Wachowicz

Gastronomia

Przepis na piernik od Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do niego nieoczywisty składnik

Przedświąteczny czas zawsze powiązany jest z gwarem w kuchni. Staramy się, by okres Bożego Narodzenia był wyjątkowy. Dlatego w tym czasie jak najwięcej pieczemy i gotujemy. Może warto w tym roku pomyśleć o nowych propozycjach dla swoich gości? Zobaczcie, jaki przepis na piernik proponuje Ewa Wachowicz.

Piernik od Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do ciasta pewien nieoczywisty składnik - informuje serwis pysznosci.pl. Jesteście ciekawi co to za wyjątkowy dodatek? Sprawdźcie ten przepis.

Przepis na piernik od Ewy Wachowicz. Celebrytka dolewa do ciasta szklankę znanego trunku

Ewa Wachowicz bardzo często dzieli się swoimi przepisami, które z reguły są nam znane, jednak często sposób przygotowania jest nieco inny od tradycyjnych wersji. Tym razem padło na piernik. Jak się okazuje, celebrytka dodaje do ciasta pewien trunek.

Ewa Wachowicz do piernika dodaje szklankę ciemnego piwa, dzięki niemu piernik zyskuje całkiem inny smak, który ciężko do czegokolwiek porównać - deklaruje serwis pyszności.pl. Co ciekawe, przepis pochodzi z lat 60. ubiegłego wieku!

Piernik Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 350 g cukru,
  • 350 g miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 6 jajek,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • garść rodzynek,
  • garść żurawiny,
  • garść suszonych moreli,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść migdałów,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli
  • cukier puder,
  • sok z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzyj z cukrem (wyjmij je wcześniej, by zmiękło - wtedy będzie ci łatwiej). Następnie stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do masy z masła i żółtek.
  3. Wlej miód i piwo. Zmiksuj całość na wysokich obrotach.
  4. Posiekane bakalie wrzuć do ciasta.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli i dodaj je do masy.
  6. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i piętnaście minut.
  7. Piernik polej lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.