8. Pyry z gzikiem

i

Autor: CC - MOs810800 Na obiad tylko pyry z gzikiem! Smacznego

Gastronomia

Jakie dania należą do kuchni wielkopolskiej? Sprawdź nasze zestawienie

Poznań ma na swoim koncie wiele sukcesów kulinarnych, czego przykładem są tegoroczne osiągnięcia związane z Przewodnikiem Michelin. Wiele lokali nawiązuje do regionalnych specjałów i dzięki temu zyskują grono wielbicieli. Jakie restauracje w Poznaniu serwują dania typowo z kuchni wielkopolskiej?

Mówiąc o Wielkopolsce pierwsza myśl, która przychodzi do głowy to ziemniaki i wszystko co jest z nimi związane. Poznaniacy kochają potrawy ziemniaczane. Dla przykładu najpopularniejsze regionalne dania z ziemniaków to pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z sosem z twarogu, popularne szare kluchy, czyli utarte ziemniaki, zagęszczone mąką, plyndze, czyli placki ziemniaczane ze śmietaną lub cukrem. Jednak Wielkopolska słynie nie tylko z ziemniaków. Zobaczcie, jakie jeszcze dania należą do kuchni wielkopolskiej i które lokale serwują te przysmaki.

Lista lokali serwujących specjały kuchni wielkopolskiej

Na pierwszy ogień… Bamberka!

Restauracja zlokalizowana na samym środku Starego Rynku Bamberka serwuje jedne z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej i regionalnej w Poznaniu. Dlatego nikogo nie powinno dziwić dobór menu. W karcie dań znajdziemy żurek w chlebie, czerninę, "ślepe ryby" czy dostępną przez cały rok gęsinę z pyzami. Wszystko przygotowywane jest od podstaw z naturalnych składników.

Lokalizacja:

Stary Rynek 2, Poznań

Hyćka

Restauracja Hyćka znajduje się na poznańskiej Śródce. Co możemy tam zjeść? Szagówki, czernina czy kaczka, to poznańskie klasyki, którymi Hyćka przypomina kulinarne tradycje regionu.

Lokalizacja:

Rynek Środecki 17, 61-126 Poznań

PyraBar w Poznaniu

Wracamy do tematu ziemniaków. Lokal o chwytliwej nazwie PyraBar Powstał w 2009 roku jako lokal adresowany do młodego pokolenia, szukającego lokalnej kuchni w rozsądnej cenie. Jak sugeruje nazwa restauracji – pyra – to główny składnik dań dostępnych w menu.

Lokalizacja:

ul. Strzelecka 13, 61-845 Poznań

Hacjenda

To restauracja z naprawdę długą historią. Hacjenda powstała w 1973 roku. Słynie z charakterystycznych potraw dla Wielkopolski, czyli czerniny i kaczki pieczonej z jabłkami podawanej z własnej roboty pyzami i kapustą modrą.

Lokalizacja:

Morasko 38 61-680 Poznań

A nóż widelec

To szczególnie udany rok dla tego lokalu, a wszystko za sprawą rekomendacji w Przewodniku Michelin! Co serwuje ta poznańska restauracja? A nóż widelec proponuje dania polskie w autorskim wydaniu. Szef kuchni Michał Kuter, proponuje odważne połączenia. Stworzył to miejsce z dala od centrum miasta.

Lokalizacja:

ul. Czechosłowacka 133, 61-425 Poznań

Modra Kuchnia

Lokal Modra serwuje dania na podstawie autorskich przepisów, inspirowanych tradycjami kuchni polskiej i wielkopolskiej. W wyjątkowej karcie znajdziemy zupy, dania główne oraz domowe ciasta. Wszystkie dania są prawdziwie wielkopolskie!

Lokalizacja:

ul. Mickiewicza 18/2, Poznań

Miała świnkę Pupcię, teraz kocha barana Franka. "Uratowałam go przed zjedzeniem!"