Blisko 100 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski może wypiekać rogale świętomarcińskie

i

Autor: Poznan.pl

Jak spalić kalorie po rogalu świętomarcińskim? Trzeba się nieco napocić

2022-11-04 11:53

W najbliższych dniach w Poznaniu zajadać będziemy się rogalami świętomarcińskimi. Rogal powinien ważyć około 150-200 gram, i powinien dostarczyć nam około około 800-1000 kalorii w zależności od swojej masy. Jak widzimy to bardzo wiele. Co należy zrobić aby spalić jednego rogala świętomarcińskiego?

Rogal świętomarciński to jeden z symboli Poznania. Jednak jak się okazuje jest to bardzo kaloryczna przekąska. Jeden rogal może mieć około 850-900 kalorii. To bardzo dużo. Przypomnijmy, iż średnie zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka to około 2000 kalorii. Tak więc jeden zjedzony rogal może zaspokoić blisko połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego!

Co zrobić aby spalić jednego rogala świętomarcińskiego?

Wartość energetyczna jednego certyfikowanego rogala to około 850-900 kalorii. To bardzo dużo i potrzebujemy nieco aktywności aby takiego rogala spalić. Oto kilka czynności, które musimy zrobić:

  • 36 minut wchodzenia po schodach
  • 90 minut jeżdżenia na łyżwach
  • 150 minut odkurzania
  • 180 minut trzepania dywanu
  • 225 minut szybkiego spaceru
  • 360 minut namiętnego całowania
  • 450 minut rozmawiania przez telefon
  • 540 minut kąpieli
  • 540 minut zmywania
  • 900 minut za kierownicą
  • 1800 minut oglądania telewizji bez przekąsek

To oczywiście wysiłek potrzebny do spalenia tylko jednego rogala. Jeśli jesteś łasuchem musisz poświęcić na to odpowiednio więcej czasu.

Rogal świętomarciński - co w środku?

Oryginalnie nadzienie składa się z białego maku, cukru, okruchów ciasta biszkoptowego, orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej i esencji migdałowej. Całość zawinięta jest w ciasto półfrancuskie. Co ciekawe do wyrobu Rogali Świętomarcińskich nie używa się masła, ale gorszej w smaku margaryny. Wierzch pysznego ciasta przykrywa kołderka z lukru i pokruszonych orzechów.

Rogale świętomarcińskie z certyfikatami

Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest "Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.

Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 95 wytwórców.

Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą. 

Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!