Faworki, chrusty, chruściki - smażone, z piekarnika i na szybko

i

Autor: Shutterstock.com Faworki, chrusty, chruściki - smażone, z piekarnika i na szybko

Tłusty czwartek

Idealne rozwiązanie na karnawał! Nowe oblicze faworków. Jak zrobić róże?

Kto z nas nie lubi faworków? To tradycyjne ciasto, od wielu pokoleń uważane jest za symbol tłustego czwartku i karnawału. Kruche, delikatne i posypane cukrem pudrem... to świetny deser! Jesteś ciekawy, co mają wspólnego róże karnawałowe z faworkami? Wyjaśniamy i podajemy przepis! Szczegóły poniżej.

Podczas karnawału lubimy wypiekać różne przekąski. Oczywiście niesłabnącą sławą cieszą się pączki oraz faworki. Mamy Ciebie propozycję nowego wydania faworów! Jesteśmy przekonani, że tą przekąską zachwycisz znajomych! 

Róże karnawałowe. Przepis

Innym wydaniem faworków są róże karnawałowe, czyli słodkie przekąski, które wyglądają jak drobne kwiatki.

Na jednym z profili kulinarnych znaleźliśmy doskonały przepis na tę wyjątkową przekąskę. W poście torty_moja_pasja, podano następujący przepis.

Składniki

  • 2.5 szklanki mąki tortowej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Wszystkie składniki zagniatamy i rozwałkowujemy ciasto.
  2. Wycinamy 3 różnej wielkości kółka.
  3. Każde nacinamy 6 razy. Sklejamy za pomocą białka. Na koniec dociskamy dobrze środek.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wkładamy na olej stroną od najmniejszego kółeczka , następnie odwracamy.
  5. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Posypujemy cukrem pudrem i w środek wkładamy wiśnie lub odrobinę dżemu wiśniowego.

Gotowe!

Pomorskie. Makijaż na Sylwestra i karnawał