Ten czujnik pokazuje jak szybko psuje się mięso! Robi to w czasie rzeczywistym

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Sektor spożywczy

Historia dzieje się na naszych oczach! Jest oficjalna decyzja co do sprzedaży mięsa komórkowego

Upside Foods i Good Meat otrzymały zgodę USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) na wprowadzenie do handlu mięsa drobiowego pochodzącego z hodowli komórkowej. Tym samym USA stają się drugim po Singapurze krajem na świecie, który zezwala na sprzedaż mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych – czytamy w serwisie portalspozywczy.pl.

Jak wynika z oficjalnych doniesień, Upside i Good Meat mogą już sprzedać w Stanach Zjednoczonych mięso drobiowe pochodzące z hodowli komórkowej. Firmy poinformowały, że otrzymały pozwolenie od Departamentu Rolnictwa USA.

Jest pozwolenie na sprzedaż mięsa komórkowego

Komercyjna sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w USA zasadniczo zmieni sposób, w jaki mięso trafia na nasz stół – powiedział Uma Valeti, dyrektor generalny Upside Foods. Firma Upside została założona w 2015 roku jako Memphis Meats. Z kolei Good Meat od 2020 roku sprzedaje kurczaka hodowanego w Singapurze – informuje serwis portalspozywczy.pl.

Odkąd Singapur zatwierdził sprzedaż GOOD Meat, wiedzieliśmy, że ten moment nadejdzie. Jestem bardzo dumny, że mogę wprowadzić ten nowy sposób produkcji mięsa do mojego kraju – mówił, cytowany przez serwis, Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny GOOD Meat i Eat Just.

W Polsce trwają prace nad mięsem komórkowym

W Polsce trwają już prace nad mięsem komórkowym. Zadania podjęła się firma LabFarm. To inicjatywa działającego od lat w branży mięsnej Jarosława Krzyżanowskiego, twórcy drobiarskiej grupy KPS.

Wraz z końcem 2021 roku ogłoszono plany rozpoczęcia produkcji mięsa hodowanego komórkowego w Polsce. Firma uruchomiła laboratorium w grudniu 2022. Dodajmy, że aktualnie trwają prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego. W przyszłości ma zostać uruchomiona linia pilotażowa nuggetsów.

ESKA XD #021 - Eurowizja, Więzień miłości, mięso z roślin, gwiazdy bez matury

Nasz projekt jest podzielony na kilka etapów. Zaczynamy drugi etap – namnażanie komórek w bioreaktorach o różnych pojemnościach. Z takich pojemności da się już wyprodukować pierwsze produkty spożywcze, takie jak nuggets – mówił Portalowi spożywczemu w maju 2023 roku Wiesław Macherzyński COO LabFarm.