Choć polska kuchnia zazwyczaj cieszy się dobrą opinią wśród obcokrajowców, którzy kiedykolwiek mieli okazję zjeść polskie dania, to jednak istnieją potrawy, które nie przypadały im do gustu. Portal "Taste Atlas", znany z promowania kulinarnych tradycji i oceniania lokalnych specjałów, opublikował zaktualizowaną listę dań, które budzą największe kontrowersje - czy to z powodu nietypowych składników, zapachu, wyglądu, czy trudności w akceptacji kulturowej. W zestawieniu znalazły się także te z polski, a wśród nich tradycyjna zupa, o której pisał już nawet nasz wieszcz narodowy - Adam Mickiewicz.
Polska zupa wśród "100 najgorszych dań na świecie"
Mowa o czerninie, czyli opisywanej przez Mickiewicza w "Panu Tadeuszu" - "czarnej polewce", którą Stolnik podał Jackowi Soplicy, jako znak odmowy ręki córki Ewy. Czym jest czernina? To gęsta, zawiesista, ciemna zupa na bazie rosołu, którego charakterystycznym składnikiem jest świeża krew kaczki lub gęsi (rzadziej królika lub prosięcia). To właśnie ten składnik sprawia, że również niewielu Polaków decyduje się na zjedzenie tej tradycyjnej, staropolskiej potrawy. Dodaje się do niej również suszone owoce (śliwki, gruszki), ocet i cukier, który miesza się z krwią, aby zapobiec jej krzepnięciu podczas procesu gotowania, a także przyprawy, między innymi cynamon, goździki i pieprz. Czernina ma słodko-kwaśny smak i ciemny, niemal czarny kolor. Tradycyjnie podawana jest z kluskami lub makaronem. Czernina znalazła się na 44. miejscu w zestawieniu "100 najgorszych potraw świata", a na czele umiejscowiły się aż trzy potrawy charakterystyczne dla krajów nordyckich i aż dwie, które są tradycyjnymi daniami Islandii. Miejsce 1. zajęła svið - czyli połowa głowy owcy podawana z tłuczoną brukwią i ziemniakami wraz z dodatkiem galaretki z rabarbaru podczas islandzkiego święta Þorrablót. Tuż za islandzką potrawą umiejscowiono blodpalt - czyli kluski z mąki jęczmiennej lub żytniej, do których przygotowania również dodawana jest krew. Danie serwowane jest głównie w Szwecji i Finlandii. Podium "najgorszych potraw świata" zamyka islandzki thorramatur, czyli zestaw tradycyjnych islandzkich potraw składających się głównie z mięsa i ryb, w tym fermentowanego rekina, płetwy foki marynowane w occie czy kaszanka przyrządzana z krwi jagnięcej i łoju, wyrabianej z mąką żytnią i owsem.Zestawienie "100 najgorszych potraw świata" publikowane przez "TasteAtlas" oparte jest na podstawie opinii użytkowników portalu.