Wielkanoc bez jajek, kiełbasy i majonezu. Zobacz, jak wyglądają wegańskie święta! [AUDIO]

2021-04-01 15:00 Natalia Wolniewicz
wielkanoc
Autor: pixabay.com

Święta w wegańskim wydaniu? Choć wielu nie mieści się to w głowie, są tacy, którzy świadomie spędzają je w ten sposób. Co pojawia się na stole? ​Ryba z boczniaków, pasztet z soczewicy czy sojonez. Weganie nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt i właśnie taka roślinna Wielkanoc cieszy się coraz większą popularnością.

Na stole nie pojawią się jajka, biała kiełbasa czy majonez. To dlatego, że weganie nie spożywają produktów pochodzących od zwierzą. To jednak nie musi wcale oznaczać, że Wielkanoc będą świętować przy pustym talerzu. Wręcz przeciwnie. Na stole pojawi się całe mnóstwo pyszności: roślinne pasztety, żurek czy serniki z tofu - tym właśnie zajadają się osoby, które postanowiły spędzić Wielkanoc... po wegańsku.

- Dobrym zamiennikiem jajek są ... ziemniaki! - zapewnia autorka bloga meetwithoutmeat.pl Klaudia Goździk. - Aby uzyskać smak jajka, należy dodać czarną sól - to mój sekret! - dodaje.

Łodzianie coraz częściej rezygnują z mięsa i z nabiału.

- Z roku na rok mamy coraz więcej zamówień na wielkanocny garmaż - mówi Damian Stankiewicz z Papuvege, lokalu posiadającego w ofercie jedynie dania kuchni wegańskiej.

Co w tym roku cieszyło się największą popularnością?

- Mamy dużo zamówień na roślinne pasztety, babkę ziemniaczaną i wegańskie ciasta - tłumaczy.

O wegańską Wielkanoc pytała nasza reporterka Natalia Wolniewicz, posłuchajcie:

Jak przygotować wegańskie potrawy na Wielkanoc?
Raport z Anteny 01.04
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE