Jak leczo przyrządza Robert Makłowicz? Autorytet kulinarny zdradził przepis

i

Autor: pl.freepik.com/print screen Robert Makłowicz YouTube Jak leczo przyrządza Robert Makłowicz? Autorytet kulinarny zdradził przepis

Kulinaria

Robert Makłowicz wylicza grzechy gotujących leczo. "Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki"

2023-07-31 14:08

Choć leczo to węgierska potrawa, często przyrządzane jest również w Polsce. Na temat przyrządzania leczo wypowiedział się na swoim youtubowym kanale sam mistrz kulinarny, Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik stwierdził, że w Polsce często leczem nazywane jest coś, co z prawdziwym leczo nie ma nic wspólnego. Co więc powinno dodawać się do tej potrawy? Jak jest przepis na leczo Roberta Makłowicza?

Jak leczo przyrządza Robert Makłowicz? Autorytet kulinarny zdradził swój przepis

Robert Makłowicz to słynny kucharz pochodzący z Krakowa, gwiazda telewizji i koneser jedzenia, który jak nikt inny potrafi opowiadać o walorach smakowych potraw z całego świata. Ma także swój własny kanał na YouTube, na którym od czasu do czasu odpowiada na pytania internautów. Tak było i tym razem. Gotując w swojej kuchni wegańskie tajskie curry, udzielał odpowiedzi na najróżniejsze pytania swoich widzów. Jedno z nich dotyczyło tego, jak Robert Makłowicz gotuje leczo. Zanim podał swój przepis, stanowczo wyliczył błędy, jakie większość z nas popełnia gotując tę pyszną i zdrową potrawę. "Żadne pieczarki, żadna cukinia, zero tego typu dodatków", skwitował jasno.

- Leczo to tylko cebula, papryka - i to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić, hiszpańska, pękata - to podłużna, żółta, albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku, pomidory, sól, no i tłuszcz: albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec w wędzonej słoniny - wyliczył Robert Makłowicz. 

Lecz z kiełbasą czy bez? Robert Makłowicz daje odpowiedź

Kulinarny ulubieniec Polaków podkreślił, że jeśli dodajemy do leczo cukinię, pieczarki lub inne warzywa, to robimy nie węgierską potrawę a również pyszne, kolorowe, warzywne ratatouille, które jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier. Robert Makłowicz podkreślił, że ewentualnie można dodać do leczo jeszcze kiełbasę z tym, że na Węgrzech robi się specjalną - przeznaczoną właśnie do tego dania.

Te produkty zawierają mąkę ze świerszczy. Wiele osób nawet o tym nie wie! [ZDJĘCIA]

Politycy od Kuchni - Robert Telus