Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady. Co można, a czego nie wolno?

2020-05-19 8:51
Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady. Co można, a czego nie wolno?
Autor: Pixaby Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady. Co można, a czego nie wolno?

Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Na tę wiadomość czekało wiele osób. Restauracje, bary i kawiarnie będą jednak funkcjonować na innych zasadach niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Co się zmieni? Co można, a czego nie wolno w lokalach? Sprawdźcie na krakow.eska.pl.

Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Trzeci etap odmrażania gospodarki

Otwarcie restauracji, kawiarni i barów nastąpi w trzecim etapie odmrażania gospodarki. Zgodnie z zapowiedziami nastąpi to w poniedziałek, 18 maja. Oprócz lokali gastronomicznych uruchomione zostaną również salony fryzjerskie i kosmetyczne. Więcej na temat trzeciego etapu przeczytacie TUTAJ.

Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady

Restauracje, bary, kawiarnie otwarte będą na nowych  zasadach. Obowiązywać musi wysoki reżim sanitarnym. W Polsce wciąż odnotowuje się przypadki zakażenia koronawirusem. Przez to restauracje, kawiarnie i bary nie mogą funkcjonować tak, jak zapamiętaliśmy sprzed wybuchu epidemii. Co więc się zmieni?

Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Co się zmieni?

  • pracownicy będą musieli mieć rękawiczki, zaleca się również noszenie maseczek oraz częstą dezynfekcję rąk
  • odległość pomiędzy stolikami powinna wynosić min. 2 metry
  • zalecana jest komunikacja pracowników na odległość (telefon komórkowy lub radio)
  • klienci będą musieli dezynfekować ręce (lokal musi udostępnić środki do dezynfekcji)
  • wyłączone zostaną suszarki nadmuchowe w toaletach
  • przy stoliku będzie mogła przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym (w innym przypadku jedna osoba na stolik)
  • w lokalu będzie mogła przebywać 1 osoba na 4 mkw
  • w lokalu będzie mogło przebywać tylko tyle osób, ile jest miejsc siedzących (przy wejściu do lokalu powinna być podana dozwolona liczba)
  • osoba z obsługi będzie zaprowadzać do wolnego stolika
  • klient nie będzie musiał zasłaniać nosa i ust
  • stoliku muszą być dezynfekowane po każdym kliencie; należy też dezynfekować powierzchnie wspólne
  • z sal będą usunięte jednorazowe dodatki (np. sól, cukier) i będą wydawana na życzenie klienta
  • należy często wietrzyć pomieszczenia
Posłuchaj, i poznaj cztery proste ćwiczenia, które pomogą odreagować stres. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
COŚ DOBREGO #21
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE