Kopytka zamiast frytek? Włoski sposób na oszczędzanie prądu i gazu

2022-11-28 15:28
Frytki
Autor: pixabay.com

Gdy chce się oszczędzić na rachunkach za prąd i gaz, warto gotować kopytka, unikać robienia frytek we frytkownicy i ograniczyć korzystanie z czajnika elektrycznego - to rady publikowane ostatnio w mediach we Włoszech. Czy mają szansę upowszechnić się również w Polsce?

Włochom przypomina się, że czajnik elektryczny jest jednym z urządzeń AGD, które pochłania najwięcej energii. Podobnie jest z frytkownicą powietrzną, bo zużywa więcej prądu niż zmywarka.

W Polsce szalejąca inflacja i drożyzna w sklepach także nie odpuszcza. W październiku 2022 wyniosła 17,9%. W porównaniu z wrześniem to wzrost o 1,8%. Takiej drożyzny w Polsce nie było od 26 lat. Najszybciej drożeją energia, paliwa i żywność. Czy w związku z tym rady Włochów znajdą zastosowanie także u nas?

Kopytka najtańsze

Ponadto, chcąc oszczędzić na rachunkach, warto nieco zmienić swoją dietę. Najmniej kosztowne jest gotowanie kopytek, bo trwa najkrócej, zazwyczaj nieco ponad trzy minuty. Eksperci, cytowani przez agencję Askanews, obliczyli, że ugotowanie kopytek na gazie kosztuje 3 eurocenty.

Oszczędne jest też przygotowanie spaghetti ze zwykłym sosem - to 6 eurocentów w przypadku gotowania na gazie, trwającego średnio około 10 minut, czyli mniej niż wielu innych makaronów.

Dania bardziej kosztowne na Święta

Lasagne warto zostawić na Święta, gdyż jest to danie bardziej kosztowne, wymagające także włączenia piekarnika oraz przygotowania sosu na gazie. To wydatek 0,85 euro.

Promowane tak zwane bierne gotowanie, czyli o kilka minut wcześniejsze wyłączanie gazu czy kuchni elektrycznej według specjalistów analizujących ceny nie ma większego wpływu na obniżenie rachunków, bo pozwala zaoszczędzić tylko 75 eurocentów miesięcznie, gdy przygotowuje się makaron cztery razy w tygodniu.

Warto natomiast pamiętać zawsze o przykrywkach, by uniknąć rozpraszania się ciepła z garnka. Poza tym radzi się, by kroić różne produkty na małe kawałki, by szybciej się ugotowały.

Gotowanie zamiast ogrzewania?

Kolejna wskazówka to wyłączenie ogrzewania w domu lub obniżenie jego temperatury, kiedy się gotuje. Przy włączonym piekarniku i kuchence temperatura podnosi się o 2-3 stopnie.

Rekomenduje się też inteligentne używanie piekarnika i pamiętanie o tym, że temperatura 200 stopni pochłania więcej energii niż 180 stopni, a wentylator skraca czas pieczenia.

Jako dwie niezbędne rady w czasach radykalnego oszczędzania wymienia się włączanie tylko całkowicie wypełnionej zmywarki i częste usuwanie szronu z lodówki. Nie powinna ona też znajdować się w pobliżu źródeł ciepła, a więc na przykład pieca, bo wtedy zużywa o 10 procent prądu więcej.

Świąteczne dekoracje w Krakowie
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE