Mandarynki

i

Autor: pixabay

ciekawostki

Plusy i minusy jedzenia mandarynek. Wiele osób o tym nie wie, a skutki mogą być fatalne

2023-12-22 13:56

Mandarynki spożywamy najczęściej właśnie w okresie jesienno-zimowym. Owoc ten nie tylko doskonale komponuje się z atmosferą Bożego Narodzenia, ale także staje się nieodłącznym elementem wielu rodzinnych spotkań i świątecznych stołów. Znane są wszystkim ze swoich pozytywnych właściwości, ale nie wiele osób wie, że spożywanie ich może mieć negatywne skutki. Kto zatem nie powinien ich jeść w dużych ilościach?

Pozytywne skutki jedzenia mandarynek

Jedzenie mandarynek to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ mają one mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest chociażby bogactwo witamin np. witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy organizmu, tak bardzo nadwyrężany w okresie zimowym. Dodatkowo jest ona silnym antyoksydantem, pomagającym zwalczać wolne rodniki i chroniącym komórki przed szkodliwym działaniem środowiska. Owoce te zwierają także mnóstwo witaminy A, która z kolei pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry i chroni przed chorobami oczu. Inną pozytywną właściwością mandarynek jest duża zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia, zapobiega zaparciom i wspomaga ogólną zdrową florę bakteryjną w jelitach. Co więcej, są to jedne z nielicznych owoców zalecanych dla osób chorujących na cukrzyce typu 2, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ciekawostką jest to, że mandarynki, aż w 85 procentach składają się z wody, a zjedzenie jednej sztuki tego owocu dziennie zapewnia nam spożycie 1/4 zapotrzebowania na witaminę C.

Mandarynki - kto nie powinien ich jeść?

Mandarynki to owoce bogate zarówno w witaminy, jaki i składniki odżywcze. Jednak istnieją sytuacje, w których spożycie mandarynek może być niewskazane. Kto zatem powinien zachować ostrożność lub ograniczyć spożycie mandarynek? W pierwszej kolejności negatywne skutki spożywania tych owoców mogą odczuć osoby uczulone na cytrusy. Jeśli z tego powodu nie jesz pomarańczy, grejpfrutów, czy cytryn koniecznie musisz dołączyć do tej listy także mandarynki. Mogą one wywołać reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, wysypka, czy w niektórych przypadkach, trudności w oddychaniu. Owoce te zawierają pewne ilości potasu, co może być problematyczne dla osób z zaburzeniami nerek. W takim przypadku nie należy spożywać mandarynek w zbyt dużych ilościach, ale nie trzeba ich sobie całkiem odmawiać. Warto jednak wspomnieć, że nadmiar potasu może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania nerek. Co więcej, spożywania tych cytrusów w dużych ilościach powinny unikać osoby z chorobami żołądka, nadwrażliwością na kwasy i zgagą, czy innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, ponieważ mogą odczuwać nieprzyjemne objawy po spożyciu tych owoców. W przypadku wszelkich wątpliwości dotyczących spożycia mandarynek, zawsze zaleca się skonsultowanie się ze specjalistą ds. żywienia. Każdy organizm jest inny, dlatego ważne jest indywidualne podejście do diety, zwłaszcza w przypadku osób z określonymi schorzeniami czy nietolerancjami.

Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku Głównym w Krakowie

Bombki z czasów PRL to prawdziwe skarby. Są warte majątek!

QUIZ PRL. Święta Bożego Narodzenia w czasach PRL-u. Sprawdź w tym quizie, co o nich wiesz

Pytanie 1 z 10
Sznurek, którym przewiązywano zawijane w papier prezenty zrobiony był:
Święta w PRL