TOP CHEF 2015, UCZESTNICY: Aktorka, architekt i kucharz rodziny królewskiej! Kim są uczestnicy Top Chef 4?

2015-03-05 0:03

Uczestnicy Top Chef 2015 pod lupą Hotplota.pl! Kto występuje w Top Chef 4? Sprawdźcie, kim jest 15 uczestników nowej edycji Top Chef!

Uczestnicy Top Chef 2015 pod lupą Hotplota.pl! Kto występuje w Top Chef 4? Sprawdźcie, kim jest 15 uczestników nowej edycji Top Chef!

Top Chef 2015: Kiedy pierwszy odcinek programu Top Chef?! Gwiazdy i uczestnicy nie mogą już się doczekać!

Do 4. polskiej edycji najstarszego na świecie kulinarnego show, Top Chef 2015, wybrano 15 najbardziej nietuzinkowych kulinarnych osobowości. Kucharze gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie. W show czeka ich stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna – tytuł Top Chef 2015 i 100 tysięcy złotych. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program. Kto stanął do tej twardej walki?

Top Chef 2015 - UCZESTNICY:

1. Dorota Kaczmarek (43 lata)

Pochodzi z Wejherowa. Pracuje jako szef kuchni na statkach offshore’owych. Ma specjalistyczne wykształcenie w zakresie kuchni okrętowej oraz zdobyła tytuł Mistrza Kucharza. Specjalizuje się w kuchni polskiej. Prowadziła też swój lokal. Jej hobby to jazda konna i sport.

2. Rafał Niewiarowski (39 lat)

Mieszka i pracuje w Słupsku. Jest współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji Dym Na Wodzie w Słupsku. Wcześniej pracował jako senior chef i demi chef de partie w restauracjach w Dublinie. Specjalizuje się w kuchni włoskiej i polskiej. Pasjonuje się muzyką – gra w rockowej kapeli.

3. Marek Rogalski (24 lata)

Pochodzi z Gdańska, a pracuje w Sopocie. Absolwent Technikum Gastronomicznego w Gdańsku, po ukończeniu którego od razu został zatrudniony w Hotelu Hanza w Sopocie, gotował także w Hotelu Mera. Wreszcie trafił do sopockiej restauracji Bulaj. Dwukrotnie gotował dla Prezydenta RP. Specjalizuje się w kuchni włoskiej. Interesuje się motoryzacją i muzyką, a także jeździ na rowerze.

4. Mira Tkacz (32 lata)

Kiedyś była… aktorką! Teraz mieszka w Norwegii, w której od 4 lat szlifuje swoje kulinarne zdolności. Cztery lata temu zajęła się gotowaniem i obecnie pracuje jako szef kuchni w Hotelu Scandic w Norwegii.

5. Ivo Cesare Violante (39 lat)

Pochodzi z Łęcznej. Jest szefem kuchni i współwłaścicielem dwóch restauracji Auriga i Arte del Gusto w Lublinie. Pracował w restauracji San Domenico w Nowym Jorku, spędził 9 miesięcy na stażu w prestiżowej szkole gastronomicznej Etole pod Paryżem. Prowadził własny program kulinarny emitowany w USA. Specjalizuje się w kuchni włoskiej, meksykańskiej, tajskiej, karaibskiej i kubańskiej. Lubi skakać ze spadochronem.

6. Katarzyna Daniłowicz (28 lat)

Mieszka i pracuje we Wrocławiu. Jest zastępcą szefa kuchni w restauracji Mennicza Fusion. Absolwentka architektury, ukończyła też szkołę gastronomiczną. Umiejętności kulinarne szkoli pod okiem swojego szefa i narzeczonego – Bogumiła Mroczko.

7. Adam Adamczak (27 lat)

Pochodzi z miejscowości Czerwonak koło Poznania. Pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji Concordia Taste. 7 lat spędził pizzerii, co uważa za czas ewidentnie zmarnowany. Potem trafił do restauracji Ostoja, w której poznał sekrety kuchni polskiej. Swoje umiejętności szkolił w wielu innych restauracjach i hotelach, a pracując dla Concordii zdobył tytuł Kucharza Roku 2013 miesięcznika „Kuchnia”. Specjalizuje się w kuchni europejskiej. Jego hobby to tatuaże.

8. Adriana Marczewska (25 lat)

Pochodzi z Lublina, ale mieszka w Warszawie. Pracowała między innymi jako szef kuchni w restauracjach: Instalacje Art Bistro, U Artystów w Warszawie. Przez trzy lata prowadziła własną firmę cateringową, a obecnie przygotowuje się do otwarcia własnego bistro. Preferuje zdrową, świeżą kuchnię, która łączy wszystkie smaki. Pasjonuje ją jazda konna i sport.

9. Michał Czekajło (27 lat)

Pracuje w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Uchodzi za jednego z najlepszych wrocławskich kucharzy młodego pokolenia. Po szkole gastronomicznej, kształcił się na stażach w wielu restauracjach w Polsce i za granicą. Traktuje kuchnię jako dziedzinę sztuki. Bierz udział w wielu projektach edukacyjno – gastronomicznych, np.: Łąka i Las, czy Sad i Ogień.

10. Bartłomiej Płócienniak (34 lata)

Prowadzi projekt kulinarny Twój Kucharz w Krakowie, który jest połączeniem restauracji i kulinarnych warsztatów. Sztuki gotowania uczył się w modnych londyńskich restauracjach. Gotował też w najlepszych krakowskich lokalach. Specjalizuje się w kuchniach sezonowej i lokalnej. Kocha adrenalinę i uwielbia motocykle.

11. Patryk Dziamski (33 lata)

Mieszka w Poznaniu. Jest szefem kuchni i jednym z wyróżniających się doradców kulinarnych w Polsce. Zajmuje się otwieraniem nowych restauracji. Doświadczenie zdobywał między innymi we Francji, Barcelonie, Londynie i Madrycie. Lubi kuchnię klasyczną, nie waha się też eksperymentować. Pasjonat piłki nożnej. Przez 15 lat grał w 4-ligowym klubie.

12. Łukasz „Bigos” Miecznikowski (33 lata)

Pracuje jako szef kuchni w restauracji Lalo w Ostródzie. Jako nastolatek zdecydował się kontynuować naukę w szkole gastronomicznej, a swoje pierwsze zawodowe kroki stawiał w klubokawiarni SOHO w Sopocie. Przez 8 lat kierował kuchnią w Hotelu Wolne Miasto. Specjalizuje się w kuchni polskiej. Lubi książki fantasy i pasjonuje się boksem. Zdobył tytuł Mistrza Juniorów w tej dziedzinie sportu.

13. Daniel Wełna (29 lat)

Jest zastępcą szefa kuchni w restauracji Roast w Londynie. Nigdy nie pracował w Polsce. Mając 18 lat wyjechał do Anglii na wakacje i rozpoczął pracę w jednej z włoskich restauracji w Londynie. Gotował też w renomowanych restauracjach znajdujących się na liście przewodnika Michelin. Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej i europejskiej. Interesuje się sportem.

14. Jacek Majcherek (33 lata)

Pracuje jako szef kuchni w White House Restaurant w Sopocie. Ma na swoim koncie staże w najlepszych restauracjach świata: 2-gwiazdkowej (Michelin) kopenhaskiej Nomie oraz 3-gwiazdkowej należącej do Gordona Ramsaya w Londynie. Doświadczenie zdobywał w wielu renomowanych restauracjach w Polsce. Specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, skandynawskiej i polskiej. Lubi podróże i sport.

15. Piotr Antkowicz (35 lat)

Jest prywatnym kucharzem rodziny królewskiej Arabii Saudyjskiej. Gotowania uczył się od najlepszych. Pracował w najbardziej prestiżowych angielskich gwiazdkowych restauracjach. Odbył też staż w kopenhaskiej Nomie. Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej. 12 lat grał w piłkę nożną. Kibicuje Polsce i Lechii Gdańsk.