Całodobowa piekarnia w Bydgoszczy! Zajrzeliśmy do środka. Właściciel zdradził nam tajniki swojej pracy [GALERIA, WIDEO]

2023-02-27 21:48

Jakiś czas temu wrzuciliśmy na naszego Facebooka zdjęcie całodobowej piekarni ze Wzgórza Wolności w Bydgoszczy. Post cieszył się zainteresowaniem, a jak się również okazało – nie wszyscy wiedzieli o tym, że w naszym mieście istnieje taki punkt. Czym on się wyróżnia? Przede wszystkim tym, że świeży chleb i bułki kupisz sobie nawet po pracy, gdy wracasz z popołudniowej zmiany a w Biedronce dział z pieczywem będzie już „przeczyszczony”. To jednak nie wszystko! Rozmawiamy z właścicielem piekarni. Szczegóły poniżej.

W listopadzie ubiegłego roku, przy ul. Słowiańskiej na Wzgórzu Wolności w Bydgoszczy otwarto pierwszą w mieście całodobową piekarnię. Świeże bułki i chleb można tam kupić nawet w środku nocy. W asortymencie znajdziemy również kawę, pizzę i nie tylko, a klienci mogą poczuć się jak w restauracji. Do dyspozycją są bowiem stoliczki dla gości.

W ofercie znajduje się m.in. ponad 50 smaków pączków. Codziennie do wyboru jest ich kilka. Następnego dnia, będą już inne – od tradycyjnej marmolady po kinder bueno czy wiśnia w czekoladzie.

Skąd pomysł, by otworzyć 24-godzinną piekarnię w Bydgoszczy?

Skąd pomysł, by otworzyć taką piekarnię w Bydgoszczy? Zapytaliśmy właściciela – Marcina Borkowskiego, który odpowiedział nam nie tylko na to pytanie, ale również zdradził nam tajniki swojej pracy. Zdjęcia zdjęcia zza kulis możecie natomiast zobaczyć w naszej galerii na samej górze.

- Pomysł na otworzenie piekarni całodobowej pojawił się po zapoznaniu się z oferta marki Codzienna. Sieć ta prężnie działa na śląsku otwierając nowe lokalizacje w formie franczyzy. Ja sam z zawodu jestem piekarzem. Lokal doskonale wpisuje się w potrzeby lokalnej społeczności. Otwarcie nastąpiło 4 listopada 2022, jesteśmy pierwszą tego typu piekarnią w Bydgoszczy i mamy nadzieje że nie ostatnią – mówi Marcin Borkowski, właściciel piekarni Codzienna.

Dlaczego kot przymila się do podstawki na kubek

Nie tylko pączki. Asortyment jest znacznie szerszy

Od kilkunastu odmian pieczywa po kilkadziesiąt smaków pączków wyrabianych na miejscu, pyszną włoską pizze czy przyrządzone na miejscu kanapki. Codzienna to nie tylko piekarnia, lecz również lokal gastronomiczny. Zamówione jedzenie możemy zjeść przy stoliczku. Dodatkowo wypijemy tu gorące napoje, takie jak kawa, herbata czy gorąca czekolada.

- Posiadamy też ofertę pysznych ciast oraz tortów na zamówienie, niebawem do naszego bogatego asortymentu dojdzie oferta letnia tj. lody, gofry, desery, herbata i kawa mrożona oraz wiele wiele więcej – opowiada Marcin Borkowski.

Co się dzieje na zapleczu piekarni? Nie nie tajemnica! Z boku budynku mamy okienko. Tam możemy zerknąć, jak przyrządzane są wypieki.

- Możemy zobaczyć na własne oczy w jaki sposób powstają nasze wypieki. Staramy się pokazywać produkcje tak, jak ona wygląda w rzeczywistości. Do dyspozycji naszych klientów jest duża witryna z podświetlanym banerem informującym o możliwości "zajrzenia do środka". Chcemy zaciekawiać młodych ludzi, a także uchylić rąbka tajemnicy z naszej produkcji dla nieco starszych znawców tradycyjnych wypieków i z przyjemnością podyskutować o rożnych metodach wypieku pieczywa przy kasie – tłumaczy właściciel.

Piekarnia Codzienna to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które kończą pracę w godzinach wieczornych. Lokal znajduje się tuż obok szpitala Biziela. Korzysta z niego personel medyczny pracujący na nocną zmianę, a także bydgoszczanie odwiedzający swoich bliskich w placówce.