Urząd Marszałkowski i lokalne produkty

i

Autor: Paweł Jakubowski

Tradycyjne, podlaskie produkty - to na nie stawia zarząd. I daje dobry przykład

2020-02-04 6:48

W ramach przetargu na obsługę cateringową Urzędu Marszałkowskiego wyłoniono firmę, która, przygotowując tradycyjne podlaskie potrawy, wykorzystuje produkty lokalne.

Po raz pierwszy w przetargu na obsługę cateringową Urzędu Marszałkowskiego kryterium wyboru nie była tylko cena, ale także wykorzystanie w menu tradycyjnych podlaskich produktów.

Chodziło o to, aby do menu włączone zostały produkty figurujące na Liście Produktów Tradycyjnych – rejestrze prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rejestr zawiera produkty rolne, spożywcze i inne, których jakość lub wyjątkowe cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.

- Inaugurujemy nowy catering w urzędzie marszałkowskim, po to żeby promować naszą podlaską żywność w sposób niekonwencjonalny – mówił wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Przysmaki wykonane według najlepszych podlaskich receptur pojawiły się na konferencji prasowej. To m.in.:

  • wędzonki z podlaskiego,
  • ser suszony z Sokółki, 
  • sejneński szczupak faszerowany,
  • dania z twarogiem hajnowskim,
  • ryby z podlaskich akwenów.

Do tego nadbużańska kawa żołędziowa oraz Hajnowski Marcinek.

Gama produktów jest bardzo szeroka. Wiele z nich czeka na odkrycie przez mieszkańców regionu jak i całego kraju. Naprawdę warto!