Nie ma drugiego tak uniwersalnego warzywa, jak dynia. Co zrobić z dyni do jedzenia?

i

Autor: pexels.com pexels.com - zdjęcie ilustracyjne

Ciekawostki

Nie ma drugiego tak uniwersalnego warzywa, jak dynia. Co zrobić z dyni do jedzenia?

2023-10-13 14:38

Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie dała nam natura. Można z niej zrobić naprawdę sporo potraw, zwłaszcza jesienią. Sezon na dynię rozpoczyna się pod koniec września i trwa właściwie aż do końca listopada. Jakie potrawy można z niej przygotować? Co zrobić z dyni do jedzenia? Polecamy potrawy w naszej galerii.

Najbardziej popularne dania, jakie można przygotować jesienią są proste i jednym z najczęściej wykorzystywanych składników, jest dynia. To warzywo jest bardzo popularne na początku listopada jako akcesoria, ale większość nie zdanie sobie sprawę, jakie potrawy można zrobić z dyni. Dyniowe powidła, dżem z dyni, kremowa zupa czy frytki na obiad to tylko wybrane posiłki, jakie jesteśmy łatwo przygotować.

Dynia - właściwości

Dynię warto mieć na uwadze ze względu na jej właściwości odżywcze i witaminy. Największą zaletą dyni jest to, iż dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Ponadto dynia jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który pozwala na dłużej zachować sytość, jak również zapobiec zaparciom stolca.

Dynia zawiera również sporo:

  • wapnia,
  • magnezu,
  • selenu,
  • potasu,
  • cynku
  • witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.

Najpopularniejsze przepisy na dania z dyni. Co zrobić do jedzenia?

Najciekawsze propozycje na jedzenie z dyni znajdziesz w galerii poniżej. Będą to zarówno potrawy idealne na jesień, kiedy w Polsce jest sezon na to warzywo, jak również uniwersalne, które posmakują również latem. Sprawdź nasze 10 pomysłów na dania z dyni.