Jedzenie dobre nawet do 6 miesięcy po upływie terminu ważności? To możliwe!

i

Autor: pexels.com Jedzenie dobre nawet do 6 miesięcy po upływie terminu ważności? To możliwe!

Żywność

Jedzenie dobre nawet do 6 miesięcy po upływie terminu ważności? To możliwe!

2023-09-28 14:43

Problem wyrzucania żywności w Europie, w tym w Polsce, z roku na rok jest coraz bardziej poważny. Okazuje się, że receptą na zmianę takiego stanu jest wykorzystywanie własnych zmysłów. Według danych aplikacji Too Good Tu Go jedzenie jest dobre do spożycia nawet 6 miesięcy po upływie terminu ważności. Dlaczego? Wyjaśniamy poniżej.

W piątek 29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Aplikacja Too Good To Go z tej okazji przygotowało ciekawy raport, który rzuca nowe światło na terminy ważności produktów i ich zdatność do spożycia.

„Należy spożyć do” i „Najlepiej spożyć przed” – różnice

Według danych aplikacji aż 64 proc. dorosłych Polaków nie rozróżnia oznaczeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Pierwsza kategorycznie wskazuje datę, po której żywność nie nadaje się do spożycia. Drugi przypadek jedynie sugeruje moment, kiedy dany produkt można zjeść, ale co istotne: po jego przekroczeniu nadal może on być dobry.

Aplikacja wskazuje, że aby w tym drugim przypadku sprawdzić jakość produktu należy go dokładnie przetestować za pomocą zmysłów. A jak się okazuje, jedynie 56 proc. Polaków zawsze ogląda produkt po upływie terminie przydatności do spożycia, 41 proc. weryfikuje go za pomocą węchu, a 20 proc. go próbuje.

Jedzenie dobre nawet 6 miesięcy po upływie terminu ważność

Aplikacja Too Good To Go na podstawie testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przekazuje, że produkty po 6 miesiącach po upływie wyznaczonego terminu ważności były dobre do spożycia.

Eksperci zbadali:

  • mleko UHT,
  • śmietankę UHT,
  • dżem,
  • koncentrat pomidorowy,
  • fasolkę w sosie pomidorowym,
  • majonez,
  • makaron,
  • kaszę jaglaną,
  • pasztet,
  • tuńczyka w puszce.

Produkty trwałe, prawidłowo przechowywane, mogą być spożywane po dacie umieszczonej na opakowaniu nawet po upływie trzech miesięcy. Po tym czasie badanie nie wykazało żadnych zmian chemicznych, mikrobiologicznych, sensorycznych, czyli w smaku i zapachu. Po pół roku zmiany dotyczyły głównie wyglądu. Pojawiło się rozwarstwienie, lekka zmiana koloru. Co ważne - wszystkie zbadane produkty można było bezpiecznie spożywać pół roku po dacie wskazanej na opakowaniu - mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.