sernik amaretto

i

Autor: Shutterstock Sernik amaretto urzeka smakiem. Przepis na ten wyśmienity deser jest nieskomplikowany.

Kulinaria

Czy istnieje idealny przepis na sernik? Oto tanie przepisy na smaczny i szybki sernik. TOP5 przepisów na sernik

Już niebawem obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Dla fanów słodkości specjalnie wybraliśmy tanie i szybkie przepisy na smaczne serniki. Poniżej znajdziecie według nas TOP5 przepisów na najlepszy sernik.

Międzynarodowy Dzień Sernika 2023

Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzony jest 30 lipca, w 2023 r. przypada on w niedzielę. To idealna okazja, by spotkać się w gronie rodzinnym i skosztować tego ciasta. Sernik od lat budzi wiele kontrowersji.

Sernik królem ciast? Odpowiedź jest prosta

Sernik jest zwany królem ciast. Dlaczego? W Polsce sernik jest jednym jak nie popularniejszym ciastem. Już od dziecka znamy jego smak. Przy rodzinnym stole przy okazji świąt można spotkać się z dyskusją na temat tego czy sernik powinien być z rodzynkami. Ten spór jednak pozostaje tylko w kwestii gustu.

Przepisy na sernik. TOP5 przepisów

Sernik babci z budyniem Lista składników: 

  • 1/2 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżeczek roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
  • 3 jajka

Do dużej miski wrzuć przemielony ser biały. Dodaj cukier, żółtka, budyń i wymieszaj. Z białek należy ubić pianę i dodać do reszty. Następnie dodaj masło i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdyby konsystencja będzie za gęsta, dolej mleka. Formę do ciasta wysmarowuj margaryną i bułką tartą. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, to będzie oznaczać, że jest gotowy.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik tradycyjnyLista składników:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Miękkie masło ubij na puszysto, stopniowo dodawaj po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich, dodaj zmielony ser, tak aby się połączyły. Po kolei dodawaj: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na sam koniec masę dodaj na sztywno ubite białka. Przygotuj tortownicę o śr. 26 cm, posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Dla smaku można dodać także mielone migdały. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wlej masę do tortownicy i piecz przez 60 minut. Dla ozdoby sernik można polać go czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Sernik na zimno

Lista składników:

  • 1 kg serka waniliowego
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • garść bakalii
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • owoce według preferencji
  • biszkopty okrągłe potrzebne do wyłożenia spodu

Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie w połowie szklanki, a następnie rozpuścić w możliwie jak najmniejszej ilości gorącej wody. Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstaw. W kolejnym kroku utrzyj tłuszcz dodając po jednym żółtku, cukru i serka waniliowego. Do utartej masy wlej ostudzoną żelatynę i dodaj bakalie delikatnie mieszając. Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, posyp bułką tartą, wyłóż spód biszkoptami i wylej masę. Na wierzch połóż owoce i zalewamy stężałą galaretką.

Sernik bez dodatku mąki pszennej

Lista składników:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • kostka masła 200 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego

Jajka i twaróg przed przygotowaniem muszą mieć temperaturę pokojową. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Do miski przełóż ser twarogowy, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Gęste ciasto przełóż do tortownicy z papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Formę włóż do piekarnika i piecz przez 20 min w temperaturze 190 stopni. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca. Ten rodzaj sernika potrzebuje stopniowego obniżania temperatury, w przeciwnym razie odpadnie.

Sernik gotowany

Lista składników:

  • 1 kg mielonego, półtłustego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 kostka masła (najlepiej 250 g)
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
  • 1 paczka biszkoptów

Spód sernika będzie z biszkoptów. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż je. Do twarogu wbij jajka, dodaj cukier, masło i cukier waniliowy. Wszystko podgrzej na małym ogniu,tak aby uniknąć przypalenia się. Mieszaj dopóki składniki się nie powiążą. Do gorącej masy powoli wsyp budyń, uważaj na powstanie grudek. Gotową masę przelej do formy wyłożonej biszkoptami i umieść w lodówce aż do wystygnięcia.