Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]

2021-05-17 10:43
Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]
Autor: Materiały prasowe Politechniki Wrocławskiej Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]

Budynek z tarasem i wieżą widokową w środku Parku Narodowego Serengeti w Tanzanii – z bambusowym dachem i ścianami z lokalnej ziemi. To projekt, który zachwycił jurorów międzynarodowego konkursu „Terra Pura” platformy UNI. Stworzył go Szymon Król, student Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej.

Wyzwaniem postawionym przez organizatorów konkursu było zaprojektowanie tarasu lub centrum widokowego, pawilonu lub punktu obserwacyjnego na terenie krateru Ngorongoro w Tanzanii – niedaleko działającego już tam centrum ekoturystyki. To część Parku Narodowego Serengeti, który jest jednym z największych i najbardziej znanych obszarów chronionych na świecie. Zamieszkują go wielomilionowe stada antylop, zebr, gnu, gazeli i bawołów. To także miejsce największych skupisk lwów na świecie. Zgłaszane projekty miały stanowić jak najmniejszą interwencję w otoczenie, bez zbytniego wkraczania w strefy, w których bytują zwierzęta.

Sukces studenta z Politechniki Wrocławskiej jest ogromny. Nadesłane prace oceniało międzynarodowe jury złożone z doświadczonych architektów z USA, Belgii i Wielkiej Brytanii, którzy kierują lub prowadzą własne biura architektoniczne.

Szymon Król zaprojektował obiekt, który swoim kształtem nawiązywałby do lokalnego ukształtowania terenu – kraterów i gór, jak Ngorongoro i Kilimandżaro. A jednocześnie wpisywałby się w tradycje afrykańskiej architektury regionu, dla której charakterystyczne są kopułowe zwieńczenia budowli. Budynek łączy taras widokowy z wieżą widokową. Na odwiedzających park turystów czekałyby w środku: recepcja, strefa odpraw, sala, w której mogliby się posilić i napić czegoś chłodnego oraz strefa ze sprzętem i odpowiednim ubiorem na wyprawy. Okolica byłaby podziwiana z drewnianego tarasu otaczającego obiekt i z wieży widokowej, będącej integralną częścią budynku – na którą dostawaliby się po schodach prowadzących z jego wnętrza, ze strefy odpraw.

Obiekt miałby też sufit z otworami, przez które do wnętrza wpadałoby światło słoneczne. Byłoby to możliwe, dzięki przykrywającej go przezroczystej wodoodpornej membranie i nietypowemu dachowi zbudowanemu z fantazyjnie powyginanych tyczek bambusa. Z membrany woda deszczowa spływałaby specjalnie zaprojektowaną instalacją do sali przeznaczonej na posiłki. Tam po przefiltrowaniu służyłaby jako woda pitna.

Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]
Autor: Materiały prasowe Politechniki Wrocławskiej Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]

Budynek byłby mały. Mogłoby w nim przebywać maksymalnie 15- 20 osób. 

– Zależało mi na tym, by mój obiekt był jak najmniejszy – tłumaczy Szymon Król. – Nie chciałem, by swoją skalą przytłaczał i ingerował w zastany krajobraz w zbyt dużym stopniu. Głównym założeniem było więc to, by jak najlepiej wkomponować go w to miejsce. Stąd zrodziła się idea, żeby stworzyć budowlę, która swoją formą nawiąże do otaczających go kraterów czy gór. Wszystkie takie zabiegi miały podkreślić, że człowiek jest tu jedynie gościem, a więc on sam, jak i jego ingerencja w tak niezwykły krajobraz, powinny zostać niemal niezauważalne wśród królestwa zwierząt i roślin.

Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]
Autor: Materiały prasowe Politechniki Wrocławskiej Student z Wrocławia zaprojektował punkt widokowy w Afryce. Robi wrażenie! [ZDJĘCIA]
Sonda
Czy w cyrku powinny występować zwierzęta?
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE