Przepis na pierogi. W Wigilię smakują najlepiej

2022-12-16 16:02
Pierogi z kapusta i grzybami
Autor: Shutterstock

Przepis na pierogi dobrze sobie zapisać i korzystać z niego każdego roku przed Świętami Bożego Narodzenia. To danie jest zawsze hitem. Podajemy sprawdzone recepty na najpopularniejsze, świąteczne rodzaje pierogów.

Przepis na pierogi

Niewiele osób w Polsce nie lubi pierogów. Większość nie może doczekać się Świąt, bo wtedy ten narodowy przysmak zdecydowanie najlepiej smakuje. Przedstawiamy niezawodny przepis na pierogi w dwóch odsłonach. Zróbcie je raz, a już nigdy nie urządzicie Wigilii bez nich na stole. 

Czytaj także: Przepisy na barszcz wigilijny. Nie zapomnicie tego smaku!

Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne ciasto do pierogów, które świetnie utrzyma w ryzach przepyszne farsze pierogów ruskich i pierogów z kapustą i grzybami. By zrobić ciasto pierogowe, potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 50 g masła

Mąkę należy najpierw przesiać do miski i dodać do niej sól. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy je, a potem należy całość stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Łączymy składniki i przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę.

Ciasto należy zagniatać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto wykładamy do miseczki, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Później należy podzielić ciasto na 4 części i kolejno rozwałkować na placki. Później małą szklanką wycinamy kółeczka, na środek wkładamy wybrany farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w kształt pierogów.Przygotowane pierogi należy gotować do miękkości przez około 3 minuty. Najlepiej sprawdzić, czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. 

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskich domach. Na Wigilii smakują jak nigdy. Poniżej przedstawiamy przepis na fenomenalny farsz. Ciasto do pierogów przygotowujemy jak powyżej.

Do farszu na pierogi z kapustą i grzybami, potrzebujemy:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów (ok. 100 g)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule

Przed rozpoczęciem przygotowań grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia, tak przygotowane dary lasu powinno się zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kapustę należy odcisnąć i ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku, przez ok. 45 minut. Później dokładnie odcisnąć. 

Następnie grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzamy, zachowując wywar (wykorzystać możemy go do np. do zupy grzybowej). Trzeba je bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok. 1 cm średnicy lub drobno posiekać na desce.

W ostatnim kroku należy na patelni na oleju zeszklić cebule i dodać je do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Przepis na pierogi ruskie

Pierogi ruskie w tym roku często zmieniały nazewnictwo, stając się m.in. pierogami ukraińskimi. Prawdą jest jednak, że ten rodzaj pierogów popularny był od zawsze głównie w Ukrainie i w Polsce. Błędnie zakłada się, że pochodzą one z Rosji. Nazwę możemy więc pozostawić i po prostu cieszyć się smakiem. Poniżej przedstawiamy, jak przygotować farsz do pierogów ruskich. Potrzebujemy:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula - 300 g
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Obieramy około 650-700 gramów ziemniaków i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane (jeszcze ciepłe!) ziemniaki mielimy lub ubijamy tłuczkiem na puree. Później odstawiamy masę do wystudzenia. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dobrze dodać też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Później obieramy i szatkujemy dużą cebulę. Można też użyć kilku mniejszych sztuk o łącznej wadze około 300 gramów. Na nagrzaną patelnię dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Następnie zabieramy się za masę twarogową. Najlepiej sprawdzi się w niej twaróg półtłusty lub tłusty w kostce, typu krajanka lub w trójkącie, pakowany w papier.

Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. Na koniec masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz mieszamy razem w jednej misce. Farsz na pierogi ruskie jest już gotowy. Później należy tylko zapakować go w pyszne ciasto, zwinąć w pieroga i gotować ok. 3 minut w osolonej wodzie.

Z takimi przepisami to będzie niezapomniana Wigilia!

Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE