Zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: Canva

Patelnie teflonowe uwalniają toksyczne cząsteczki podczas smażenia?

2022-11-10 7:39

Patelnie teflonowe są bardzo popularne i używane niemal w każdym domu. Teflonowa powłoka chroni przed przywieraniem potraw i ułatwia czyszczenie, ale jego wpływ na nasze zdrowie nadal jest badany przez naukowców. Sprawdźcie, w jakich warunkach dochodzi do uwalniania toksycznego PFAS z teflonowych patelni.

Czy patelnie teflonowe są bezpieczne dla zdrowia?

Patelnie teflonowe nazywane są często patelniami nieprzywierającymi. Charakteryzują się dobrą wytrzymałością termiczną oraz niskim współczynnikiem tarcia. Umożliwiają smażenie bez przywierania potrawy bez tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości. Co jakiś czas wraca temat wpływu teflonowych naczyń na nasze zdrowie. Chodzi tu głównie o wpływ toksycznych substancji, które powstają, gdy teflon zaczyna degradować. Tym razem teflonowe patelnie pod lupę wzięli australijscy naukowcy, którzy postanowili dokładnie sprawdzić ryzyko związane z ekspozycją na teflonowe cząsteczki uwalniane podczas codziennego gotowania i smażenia. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach Science of the Total Environment.

Kiedy wymienić teflonową patelnię?

Teflon uwalnia toksyczne substancje podczas przegrzania, ale jest to trudne do osiągnięcia w warunkach domowych. Żeby do tego doszło musielibyśmy rozgrzać naszą patelnię powyżej 250°C. Problem zaczyna się, jeśli nie dbamy o nasze naczynia z teflonu. Liczne rysy na teflonowych patelniach i szorowanie ich zmywakami uszkadza powłokę. W efekcie podczas smażenia małe pęknięcie na powierzchni patelni pokrytej teflonem może uwolnić jednorazowo około 9100 szkodliwych cząsteczek zwanych „wiecznymi chemikaliami”. Są to substancje niezwykle trwałe, które rozkładają się bardzo powoli i mogą kumulować się w organizmie.PFAS, czyli substancje perfluoroalkilowe to grupa chemikaliów wytwarzanych przez człowieka obejmująca tysiące syntetycznych związków chemicznych, które znajdują się w naszym środowisku i których wpływ na zdrowie nadal nie jest do końca zbadany. Do tej grupy zaliczają się także "teflonowe" PFOS i PFOA. Warto więc przyjrzeć się naszym teflonowym naczyniom.

Producenci tego rodzaju naczyń radzą, że jeśli patelnia teflonowa przywiera, to oznacza to, że prawdopodobnie nie jest już sprawna i należy ją wymienić na nową.

Wpływ PFAS na zdrowie

Obecnie naukowcy uważają, że związki PFAS przyczyniają się do zwiększonego ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory, problemów z płodnością, zaburzeń odporności, czy podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.