Dr Agata Sommer i inż Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG

i

Autor: Fot. Krzysztof Krzempek/PG Dr Agata Sommer i inż Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG

nauka

Wegańskie wędliny z celulozy. Pracują nad tym w Gdańsku

To nie jest papier, ale specjalnie wyhodowana celuloza bakteryjna. Jej użycie w przemyśle spożywczym nie jest nowością, ale wykorzystanie jako budulca wegańskich wędlin może okazać się hitem na skalę świata. Wegańskie wędliny i kiełbasy to masa soli i zbyt mało białka. Te z celulozy będą lepsze - wynika z oceny naukowców.

Z czego robią wegańską kiełbasę?

Dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zajmuje się badaniami dotyczącymi celulozy bakteryjnej od kilku lat. Celuloza bakteryjna jest już znana w przemyśle spożywczym, ale do tej pory najczęściej używana była do deserów, teraz przyszedł czas na wegańskie "mięso"

Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To z resztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych

- opowiada – dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej.

W ramach realizowanego projektu pn. "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes", który finansowany jest w ramach IDUB (program "Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza"), naukowczyni pracuje nad rozwiązaniami pozwalającymi na używanie tego polimeru jako głównego składnika wegańskich wędlin. Pracę w projekcie rozpoczęła od oceny składu i wartości odżywczych grupy produktów zaliczanych do wegańskich wędlin i kiełbas, które są powszechnie dostępne dla konsumentów. Celem ma być stworzenia substancji, która będzie najlepsza zarówno pod względem smakowym jak i odżywczym.

Wegańskie wędliny, kiełbasy i inne z celulozy

Celuloza bakteryjna to jadalny produkt, który nie posiada smaku i kalorii, nie jest też przez człowieka trawiony, ale - tak jak błonnik - powoduje szybkie uczucie sytości. Ma postać hydrożelu. Może być produkowana na skalę przemysłową, ale również dla użytku domowego. Występuje np. w postaci grzyba herbacianego w coraz popularniejszym w Polsce napoju o właściwościach prozdrowotnych, czyli kombuchy. Jest tania w produkcji i może mieć dowolnie nadany jej smak. 

Nowoczesne badania na Politechnice Gdańskiej

Jak podaje uczelnia, w laboratorium celuloza otrzymywana jest zarówno z hodowli statycznej, jak i wstrząsanej. „Mieszanie zmniejsza długość włókien celulozy, powodując zmianę jej konsystencji na luźniejszą. Po zakończeniu hodowli materiał jest oczyszczany z bakterii i składników pożywki bakteryjnej, by nie ulegał dalszej fermentacji. Czysta celuloza podlega dalszym modyfikacjom.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: redakcja.trojmiasto@eska.pl

GALERIA: Jarmark Dominikański w Gdańsku oczami sztucznej inteligencji

Pomorskie. Odwiedziliśmy budowę Obwodnicy Metropolii Trójmiejskiej