Jak jemy rybę na Kaszubach? Sylwia Garska-Chmarycz podaje nieoczywiste przepisy

i

Autor: TVN, materiały redakcyjne

kuchnia kaszubska

Jak jemy rybę na Kaszubach? Sylwia Garska-Chmarycz podaje nieoczywiste przepisy

2023-04-28 14:47

Kiedy pada hasło kaszubska kuchnia, to najczęściej myślimy o rybie. Wice-MasterChef Sylwia Garska-Chmarycz proponuje dwa wyjątkowe przepisy na dorsza. Smakosze muszą sprawdzić Fricassèe z dorsza i Szmurowanego pomuchla!

Na majówkę, zamiast grillowanej karkówki, polecamy Wam dania z dorsza. Ta ryba zazwyczaj wszystkim przypada do gustu, nawet tym, którzy stronią od rybnych potraw.

Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz zalecany jest osobom, które chciałby zadbać o swój układ krążenia i sylwetkę. To ryba niskokaloryczna, która dostarcza wielu wartości odżywczej oraz białka. Dzięki zawartym kwasom tłuszczowym, konsumpcja dorsza poprawia pracę serca i chroni naczynia krwionośne czy zwiększa odporność organizmu.

Sylwia Garska-Chmarycz z MasteChefa i jej przepisy na dorsza

Fani programu MasterChef, na pewno znają Sylwię Garską-Chmarycz. Mieszkanka Choczewa wzięła udział w IX edycji kulinarnego show, gdzie zdobyła drugie miejsce i tytuł wice-MasterChefa. W 2021 roku spełniła największe i najdłużej oczekiwane na spełnienie marzenie - wydała książkę kucharską "Smaczne garnki". Sylwia Garska-Chmarycz w swoich daniach wykorzystuje lokalne produkty i jak sama mówi, definiuje kuchnię Kaszub na nowo.

Spytaliśmy Sylwię Garską-Chmarycz o jej ulubione przepisy na rybę po kaszubsku.

Przepis na kaszubską rybę - Szmurowany pomuchel

Do przygotowania Szmurowanego pomuchla potrzebujemy dorsza, cytrynę, masło i boczek.

Dlaczego Szmurowany pomuchel jest smaczny?

 To dorsz w dzwonkach, który zapiekany jest w plastrach boczku. Można powiedzieć, że zamiast panierki boczek sprawdza się idealnie. Dorsz to suche mięso po wypieczeniu, a boczek to przełamuje. Tłuszcz jest tutaj nośnikiem smaku. Ponadto to danie wpisuje się w nowe trendy – morze i ziemia. Zaczynamy łączyć te smaki na talerzu

- mówi w rozmowie z nami Sylwia Garska-Chmarycz.

Tuszki dorsza tzw. "bolki" dzielimy na dzwonki, następnie je solimy i pieprzymy. Gdy już to zrobimy, skrapiamy cytryną, smarujemy delikatnie masłem i owijamy kawałkami boczku.

Pieczemy około 20-30 min w piekarniku lub na patelni na lekkim ogniu. Danie można serwować ze wszystkim – kto, co lubi. Jednak na Kaszubach Szmurowany pomuchel musi być podany z ziemniakami i maślanką.

Przepis na rybę po kaszubsku - Fricassèe z dorsza

Fricassee (po kaszubsku Frikasë) to typowe kaszubskie danie. Serwowane jest na każdej ważnej uroczystości. Frikasë to gotowany ryż podawany z wyjątkowym, białym sosem, z gotowanym kurczakiem i rodzynkami.

Sylwia Garska-Chmarycz przełamuje tradycję i zamiast kurczaka proponuje rybę.

Do Frikasë wykorzystuje się białe mięso. Warto wykorzystać dorsza, bo to kaszubska wizytówka

- wyjaśnia Sylwia.

Aby przygotować to danie potrzebujemy: dorsz (może być filet), masło, mąka, sól i pieprz, cytryna, bulion, rodzynki (opcjonalnie), ryż i nać pietruszki.

Dorsza kroimy na duże kawałki w kostkę, lekko go solimy i pieprzymy. Następnie odstawiamy na chwilę, aby przeszedł smak.

W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy łyżkę mąki. Potem podlewamy bulionem tak, aby się zrobił się gładki i przyjemny. Doprawiamy do smaku i skrapiamy cytryną .

Do gotującego się sosu wrzucamy rybę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10-12 min. Lekko doprawiamy do smaku. Jeśli ktoś lubi, można dorzucić namoczone rodzynki. Całość podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Nać pietruszki posypujemy na wierzchu.

"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.