Największe grzyby w województwie lubuskim. Mieszkańcy przesłali swoje zdobycze!

i

Autor: Zofia Rafińska

Grzyby w kuchni

Wódka z grzybów. Okropny smak? Te mają niezwykłe właściwości

2023-10-17 8:41

Wiadomo, że z grzybów robi się całą masę pysznych potraw lub dodaje je jako dodatek. Zajadamy się pierogami, krokietami, plackami, gulaszem, plackami po węgiersku itp. Na świecie znane są też alkohole wyrabiane z grzybów. W Polsce nie ma tradycji alko-grzybowej, jednak warto sprawdzić, jakie napitki z grzybów są lubiane. Czytajcie dalej.

Alkohol z grzybów?

Alkohol produkowany z grzybów, zwłaszcza z rodzaju Amanita muscaria (grzyb, muchomor czerwony), jest rzadko spożywany ze względu na toksyczność. Jednak istnieją pewne tradycje lub kultury, które wykorzystują grzyby do produkcji napojów alkoholowych o działaniu psychoaktywnym. Należy jednak podkreślić, że spożywanie takich napojów może być niebezpieczne oraz nielegalne w niektórych krajach.

Oto cztery przykłady krajów, w których można spotkać alkohol wyprodukowany z grzybów, chociaż jest to praktyka marginalna:

  • Rosja: W niektórych regionach Rosji, zwłaszcza na Syberii, istnieją tradycje spożywania napojów alkoholowych przygotowanych z grzybów muchomorów. Takie napoje nazywane są "mukhomornik" lub "mushroom vodka".
  • Finlandia: W Finlandii również istnieją tradycje związane z wykorzystaniem grzybów muchomorów do przygotowania napojów alkoholowych o nazwie "pilsneri".
  • Szwecja: W niektórych częściach Szwecji można spotkać napoje alkoholowe przygotowane z muchomora czerwonego. Jednak praktyka ta jest nielegalna i niebezpieczna.
  • Indie: W niektórych częściach Indii istnieją tradycje spożywania napojów alkoholowych przygotowywanych z grzybów psychoaktywnych, takich jak psilocybinowe grzyby. Jednak w większości Indii przepisy dotyczące narkotyków oraz substancji psychoaktywnych są bardzo surowe.

Alkohol produkowany z grzybów, które nie są trujące, to rzadko spotykana praktyka, ponieważ większość grzybów nie nadaje się do produkcji alkoholu ze względu na brak cukrów lub składników odżywczych potrzebnych do fermentacji. Jednak istnieją pewne tradycje oraz eksperymenty, w których używa się grzybów jadalnych lub innych, które zawierają cukry oraz skrobię, która może być przekształcona w alkohol.

Listen on Spreaker.