Pyszny ser do burgera. Te gatunki serów są tanie, popularne i smaczne!

2023-01-27 8:25
Burger
Autor: Pixabay

Miliony ludzi na całym świecie kochają zajadać się burgerami. To łatwe w przygotowaniu i sycące danie trafia w gusta konsumentów w wielu krajach na świecie. Najlepszy burger charakteryzuje się doskonałymi składnikami. Jednym z nich jest ser! Jaki ser jest najlepszy do domowego burgera? Sprawdziliśmy!

Jaki ser do burgera?

To pytanie zadają sobie kucharze i oraz fani burgerów od lat. Specjaliści w przyrządzaniu burgerów mówią, że najlepsze będą sery stosunkowo miękkie i łatwo topliwe. Ser odgrywa bowiem rolę spoiwa składników i podkręca smak całej kompozycji. Dobrym serem do domowego burgera będzie m.in. ser mimolette. Jego smak i topliwość idealnie pasują do mięsa wołowego oraz warzyw i sosów. Ten ser nie jest jednocześnie zbyt miękki i nie wypływa z burgera. Często taki ser potrafi nieźle nabałaganić, ubrudzić ręce i nie tylko.

Kolor sera ma znaczenie?

Tak i to wielkie. W tej konfiguracji ser odgrywa także rolę estetyczną i "reklamową". Dobrze wyglądający, ciągnący się ser robi piorunujące wrażenie na odbiorcy - potencjalnym konsumencie. Takie widoki natychmiast działają na kubki smakowe i łaknienie. Dlatego zadbajmy o odpowiedni kolor sera. Najlepszy będzie ser o głębokiej, żółtej barwie, nie twardy, raczej miękki lub lekko twardy.

Ser Cheddar do burgera

W opinii wielu smakoszy i znawców kuchni współczesnej najlepszym serem do domowego burgera będzie ser typu angielskiego, czyli Cheddar! Ma on ciemniejszą barwę i wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z kotletem wołowym. Topi się wprost idealnie i spaja wszystkie elementy burgera. Warto dodać, że nie "ucieka" z bułki i nie jest kleisty. Ten rodzaj sera spopularyzowali Anglicy, szybko też przyjął się w Stanach Zjednoczonych.

Kupuj tylko prawdziwy ser

Do burgerów najlepiej stosować tylko prawdziwy ser, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Wyroby seropodobne to substytuty sera. Jest robiony z połączenia mleka z tłuszczem roślinnym, czasami z mlekiem w proszku lub skrobią pszenną, soją itp. Prawdziwe sery mają stosunkowo prosty skład (mleko, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych, do tego ewentualnie stabilizator i barwnik).

Jakie rodzaje serów do burgerów?

Do burgerów najlepiej nadają się kolejne typu serów:

  • Szwajcarsko-Holenderski,
  • Holenderski,
  • Angielski.

Sery idealne do burgera

Poniżej podajemy sery, które nadają się do domowych burgerów:

  • Edam,
  • Gouda,
  • Tylżycki,
  • Cheddar,
  • Ser Brie,
  • Ser Camembert (idealny do ostrego burgera),
  • Ser Coulommiers,
  • Emmental,
  • Tomme de savole.

Szybki przepis na burgera Drwala

  • Mięso mielone wołowe 100 g,
  • Cebula 50 g,
  • Oliwa z oliwek 15 ml,
  • Bułka grahamka 90 g,
  • Sałata 100 g,
  • Oscypek 40 g,
  • Żurawina w słoiku 10 g,
  • Ogórek konserwowy 50 g,
  • Śmietana 12% 50 g,
  • Musztarda miodowa 25 g.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE