Cukier w diecie dziecka
Lekarze i specjaliści żywieniowi mówią jasno – dziecko nie powinno jeść więcej niż 20 g cukru (sacharozy) na dobę. Mówiąc obrazowo, wychodzą dwie łyżki zwykłego cukru. Ilość tą mogą dostarczyć spożywane w ciągu dnia posiłki, zwłaszcza gdy dziecko je sporo owoców. Największym dostarczycielem cukru obok owoców i słodyczy są oczywiście dosładzane soki i nektary owocowe (napoje słodzone są przyczyną otyłości).
Jak ograniczyć cukier?
Wystarczy opamiętać o kilku prostych zasadach, które najlepiej zmienić w nawyk, oto one:
- Wykluczyć lub ograniczyć spożycie słodyczy pełnych stabilizatorów saku, konserwantów oraz sztucznych barwników (drażetki, żelki, lizaki, kolorowe cukierki, pianki, batony itp.),
- Najlepiej nie podawać dziecku przed spaniem słodzonych napojów,
- Unikajmy utwardzanego tłuszczu roślinnego (szczególnie szkodliwy dla małych dzieci). O jego obecności można dowiedzieć się z lektury etykietki. Składnik ten występuje często w produktach czekoladopodobnych, gdzie tłuszcz kakaowy jest zastępowany przez tłuszcz innych roślin,
- Nie wolno traktować słodyczy jak nagrody, to najłatwiejsza droga do uzależnienia,
- Aktywność fizyczną i wspólny czas stawiać zawsze ponad wypadami na lody czy cukierni.
Polecany artykuł:
Zdrowe słodycze dla dzieci. Które wybierać?
Wśród wszystkich słodyczy najzdrowsza jest czekolada (musi być zawsze wysoka zawartość kakao). Czekolada jest bogata w witaminy i inne substancje pozytywnie wpływające na człowieka. Zawiera: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, węglowodany, błonnik, liczne witaminy m.in. B, A i E. Najlepiej wybierać czekolady bez nadzienia oraz pomijać białą czekoladę, która jest bardzo kaloryczna.
Odpowiednie dla dzieci są także różnego rodzaju sezamki (bez polewy karmelowej, najlepsze tylko sprasowane), batoniki muesli z ziarnami i suszonymi owocami. Dobrym połączeniem są też otręby, owoce i mleko/jogurt naturalny (idealne na śniadanie).
Ciekawym rozwiązaniem mogą też być rozmaite orzechy polane dobrej jakości czekoladą (ciemną).
Jeśli chodzi o zdrowe słodycze, to nie wolno zapominać o domowych wypiekach. Można wtedy samemu dobrać zdrowe składniki, zmniejszyć ilość cukru oraz tłuszczy. W tym wypadku nie używajmy m.in. galaretki, tłustych polew, bezy, sztucznych i zagłodzonych ozdóbek i posypek na ciasta itp.
Alternatywa: domowe słodycze
W domu można śmiało przygotować kilka opcji słodyczy:
- Chrupki z owoców – pokrojone plasterki jabłek czy gruszek opiekamy w piekarniku,
- Domowe galaretki – łączymy sok wyciśnięty z owoców z żelatyną,
- Bakalie w miodzie, to zawsze świetna możliwość, efekt jest kolorowy i słodki (miód jest zdrowy),
- Suszone owoce,
- Mus owocowy,
- Lody naturalne – zamrażamy sok wyciśnięty z owoców, jogurt itp.