30 proc. pacjentów w szpitalach jest niedożywionych

i

Autor: pixabay.com

Zdrowie

30 proc. pacjentów w szpitalach jest niedożywionych. Rząd planuje wprowadzić zmiany

2023-05-18 10:42

Rząd będzie kontynuował prace nad standardami żywienia w polskich szpitalach. Projekt nowego rozporządzenia określa m.in. rodzaje diet szpitalnych i ich wartość odżywczą. Obecnie 30 proc. pacjentów jest niedożywionych, a aż 80 proc. nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej.

Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych, a aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Z kolei Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych. Tymczasem niedożywienie lub niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia.

Prace nad zmianą tego stanu rzeczy zaczęły nabierać realnych kształtów w ubiegłym roku. W 2022 r. ministerstwo zdrowia przygotowało projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Dokument określa m.in. rodzaje diet (zakłada wprowadzenie 15 diet i 9 ich modyfikacji), rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych.

Kilka dni temu pojawiły się w mediach informacje, że resort zdrowia wycofał się z tych obietnic. Ministerstwo Zdrowia uspokaja jednak, że prace nad projektem rozporządzeniem zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian. Przedstawiciele resortu poinformowali PAP, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę „dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia". Aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę.

Od lipca 2022 r. trwają też prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Ministerstwo Zdrowia współpracuje w tej kwestii z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Instytutem Matki i Dziecka. Opracowane wymagania zostaną włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

O krok od tragedii! Auto widmo pędziło Piotrkowską