karp

i

Autor: Andrzej Bęben

Zanim będzie główną wśród 12 potraw - warto sprawdzić czy jest świeży

2022-12-20 14:31

Karp pojawił się na polskich stołach w XII wieku, jednak jako tradycyjna potrawa wigilijna jest spożywany dopiero od 1947. Hasło "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce" jest aktualne do dziś. Zanim jednak zdecydujemy się kultywować tę tradycję, upewnijmy się, że ryba, którą kupiliśmy jest świeża.

W przypadku ryby świeżej, jeżeli mamy całą rybę, wygląd, barwa skóry już świadczy o jej świeżości. Jeżeli to jest skóra wyraźnie wybarwiona, błyszcząca, to mamy pewność, że ryba jest świeża. Jeżeli z kolei skóra jest matowa, pokryta śluzem, to możemy domyślać się, że spędziła już sporo czasu na przysłowiowej półce sklepowej - tłumaczy Zenon Plewa z Inspekcji Jakości Handlowej w Szczecinie.

Czasami trzeba się przyjrzeć nieco bliżej.

Jeżeli skrzela są intensywnie wybarwione, koloru czerwonego, to mamy rybę świeżą. Świeża ryba ma też oczy wypukłe, przeźroczyste, wyraźną źrenicę, natomiast ryba, która traci świeżość ma oczy wklęsłe, a źrenica jest mało widoczna - dodaje Plewa. 

W tym roku średnia cena kilograma karpia to ok. 30 zł