Arbuz/Dietetyk Marcin Jackowiak

i

Autor: Instagram/Pixabay

zdrowie

Jak wybrać dobrego i słodkiego arbuza? Dietetyk Marcin Jackowiak mówi to wprost!

2023-07-04 10:33

Powoli można już spotkać arbuzy w normalnych cenach. A to owoc idealny na upały, głównie przez swoją wodnistą konsystencję. Jednak jak kupić dobrego i słodziutkiego arbuza? Dietetyk Marcin Jackowiak rozwiewa wątpliwości

Jak kupić słodkiego arbuza? Dietetyk objaśnia

Choć arbuzy nie rosną w Polsce, to jest jeden z ukochanych owoców wśród Polaków. Wielu osobom nie przeszkadzają pestki czy cieknące soki. Arbuzy idealnie chłodzą, ale też i nawadniają. Do tego w sezonie wakacyjnym cena za kilogram nie jest wysoka. Jednak jak kupić dobrego arbuza? Pamiętaj o tych rzeczach!

  1. Szukaj żółtych plam – dojrzały i słodki
  2. Dobry arbuz będzie ciężki
  3. Nie wybieraj największego, mogą być zbyt wodniste
  4. Datowy arbuz – dojrzały arbuz
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Na co dobry jest arbuz?

Osobom, które nie za bardzo lubią pić wodę, na pewno posmakuje arbuz. Pomoże on uzyskać na pewno lepsze nawodnienie. Do tego owoc pozytywnie wpływa na serce i mięśnie. Wiele badań też pokazuje, że poprawia kondycję skóry oraz włosów. Mężczyźni też mogą być zadowoleni – arbuz wspomaga erekcję.

Oprócz tego arbuz jest owocem niskokalorycznym, bogatym w witaminy (A, C) oraz w potas i magnez.

Czy można jeść pestki od arbuza?

Jak się okazuje, pestki od arbuza nie są szkodliwe! Zawierają one kwas foliowy oraz magnez. Do tego zawierają sporo błonnika.

Pestki arbuza można jeść na surowo, ugotować, a nawet uprażyć na patelni. Wiele osób dodaje je do różnych sałatek.

Jednak uwaga, nie są one polecane dla osób o delikatnym żołądku.