Witamina D – dlaczego jest tak ważna i kiedy należy zacząć ją suplementować?

2025-07-16 9:55

Witamina D to nie tylko „witamina słońca” – to jeden z kluczowych składników wpływających na odporność, kondycję kości i ogólne funkcjonowanie organizmu. Choć nasz organizm potrafi ją wytwarzać pod wpływem promieni słonecznych, w naszym klimacie często to za mało. Kiedy warto sięgnąć po suplementy? Kto jest szczególnie narażony na jej niedobory i w jakich produktach spożywczych można ją znaleźć?

Witamina D

i

Autor: Pexels.com Witamina D - funkcja, suplementacja, źródło, badania

Witamina D, zwana również "słoneczną witaminą", od dawna budzi zainteresowanie naukowców ze względu na jej szerokie spektrum działania. Choć znana jest głównie jako kluczowy czynnik w utrzymaniu zdrowych kości, jej wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, hormonalnego oraz nerwowego jest równie istotny. Warto zrozumieć, jak działa ta witamina i jakie są jej korzyści dla zdrowia.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Witamina E to eliksir młodości. Jakie jeszcze ma zastosowanie?

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 19 Śniadanie

Funkcja witaminy D w organizmie

Witamina D pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim reguluje poziom wapnia i fosforu, co jest niezbędne dla zdrowia kości i zębów. Ponadto, bierze udział w regulacji działania układu immunologicznego, co wpływa na odporność organizmu na infekcje. Witamina D również wpływa na procesy hormonalne i neurologiczne, wpływając na nastrój i funkcjonowanie mózgu.

Kiedy suplementować witaminę D?

Osoby, które nie mają regularnego dostępu do słońca, takie jak osoby pracujące w zamkniętych pomieszczeniach, osoby starsze, oraz osoby mieszkające w regionach o niskiej ekspozycji słonecznej, mogą być narażone na niedobór witaminy D i mogą wymagać suplementacji. Jest to szczególnie istotne w okresie zimowym, gdy ekspozycja na słońce jest ograniczona.

Źródła witaminy D

Głównym naturalnym źródłem witaminy D dla organizmu są promienie ultrafioletowe B (UVB), które pobudza produkcję tej witaminy w skórze. Jednakże, zimą i w okresach, gdy dostęp do słońca jest ograniczony, suplementacja oraz spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D, takich jak tłuste ryby, jaja, czy produkty mleczne staje się kluczowa.

Dawkowanie i suplementacja witaminy D

Dawkowanie witaminy D zależy od wielu czynników, takich jak wiek, masa ciała, ekspozycja na słońce i stan zdrowia. Zwykle zaleca się stosowanie dawek między 600 a 2000 IU dziennie, choć w niektórych przypadkach może być konieczna większa dawka. Witamina D występuje w różnych formach, takich jak witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol), przy czym ta druga jest bardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D we krwi.

Jak sprawdzić poziom witaminy D w organizmie?

Przed rozpoczęciem stosowania witaminy D warto sprawdzić na początku jej poziom. Można to zrobić wykonując laboratoryjne badania krwi. Wynika badania pozwolą lekarzowi ustalić, czy potrzebna jest taka suplementacja i w jakiej dawce.