Siemię lniane to płaskie nasiona wielkości ok. 2-3 mm barwy szaro-brązowej. Len uprawiany jest głównie na terenach Bliskiego Wschodu - w Iraku, Iranie, Syrii, Izraelu, Egipcie czy Palestynie. Len można uprawiać również w Polsce, jednak jego nasiona nie będą tak liczne i okazałe.
Warto również zaznaczyć, że na świecie występuje wiele gatunków lnu, jak np.: len trwały (Linum perenne), len austriacki (Linum austriacum), len karpacki (Linum extraaxillare), len włochaty (Linum hirsutum), len złocisty (Linum flavum) czy len przeczyszczający (Linum catharticum).
Nasiona lnu wykorzystuje się zarówno w medycynie, w produkcji kosmetyków, jak również w kuchni. My podpowiemy ci, jak wykorzystywać siemię lniane na co dzień, w celu poprawy funkcjonowania organizmu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Ten jeden nawyk zmieni twoje życie. Stracisz kilka kilogramów i odzyskasz energię!
Siemię lniane - składniki odżywcze
Siemię lniane nie bez powodu zyskało miano superfood. Jest bowiem źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, chroniąc serce oraz naczynia krwionośne. Zawiera również białko, błonnik, witaminę B6, E oraz K, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Siemię lniane - jak wpływa na organizm?
Zażywanie siemienia lnianego ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jego zażywanie sprawia, że nasza skóra staje się gładsza i bardziej promienista. Chroni przed nowotworami i miażdżycą, nawilża gardło, leczy wrzody i pomaga łagodzić objawy refluksu żołądkowego. Natomiast wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie.
Siemię lniane - w jakiej postaci spożywać?
Nie ma wątpliwości, że siemię lniane to czyste złoto wśród produktów spożywczych. Warto zatem włączyć je do swojej codziennej diety. Wybierz najlepszy dla siebie sposób. Pięć z nich zaprezentowaliśmy w naszej GALERII.