Dr Bartek Kulczyński o parówkach

i

Autor: Dr Bartek Kulczyński/Pixabay

Zdrowie

Czy można jeść parówki? Są zdrowe? Dr Bartek Kulczyński ujawnia skład parówek

Parówki to najtańsze produkty mięsne i dlatego są chętnie kupowane w sklepach. Ale czy parówki są zdrowe i czy można jeść parówki bez obawy o własne zdrowie? Jaki jest skład parówek? Dr Bartek Kulczyński ujawnił całą prawdę o tym produkcie. Jednocześnie tłumaczy, z czego naprawdę są parówki i które parówki są najlepsze.

Parówki są tanimi wędlinami i z tego względu wielu klientów odbiera je jako substytut zdrowej żywności. Przez lata uważane były za najgorszy produkt mięsny dostępny w sklepach, bo nie sposób było sprawdzić, z czego się składają. Zatem czy parówki są zdrowe i czy parówki można bezpiecznie jeść?

Z czego są parówki?

Jak jest skład parówek? To najczęściej zadawane pytanie, bo enigmatyczne symbole składników podawane przez producentów często są niezrozumiałe przez klientów. Dr Bartek Kulczyński jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu i od 2018 roku wykłada na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Jako dyplomowany dietetyk prowadzi kanał na YouTube i szczegółowo wyjaśnił, jakich parówek unikać, a które wybierać i co wchodzi w skład parówek.

Skład parówek

  • mięso od 18 proc. do 100 proc. (im większa zawartość, tym lepiej)
  • MOM - mięso oddzielone mechanicznie (im mniej, tym lepiej)
  • sól do 3 proc. (im mniej, tym lepiej)
  • azotyn sodu E250 (gwarantuje atrakcyjny kolor i zapobiega pojawieniu się jadu kiełbasianego, ale sprzyja rozwojowi raka żołądka)
  • glutaminian sodu E621 (wzmacnia smak, ale jest podejrzewany o migrenowe zawroty głowy)
  • ekstrakt drożdżowy (poprawia smak)
  • hydrolizat białka roślinnego (poprawia smak)
  • tłuszcz wieprzowy i skórki wieprzowe (czysty tłuszcz poprawiający konsystencję i smak, ukrywa niską zawartość mięsa i niedoskonałość produktu)
  • substancje zagęszczające i stabilizujące E450, E451, E452, E401, E412
  • skrobia i maltodekstryna (zapobiega wyciekom soku)
  • regulatory kwasowości E262, E325, E331, E508 (chroni przed rozwojem bakterii)
  • cukier i glukoza poniżej 1 g/100 g parówki

Czy parówki są zdrowe?

Parówki często mają łatkę produktu mięsnego wypchanego tekturą. Zapracowały sobie na taką opinię niską zawartością mięsa, a więc automatycznie dużą zawartością tłuszczu i niską zawartością białka. A tymczasem okazuje się, że najlepsze produkty składają się w całości z mięsa drobiowego.

- Minimum 90 proc. mięsa to moim zdaniem przyzwoity skład parówek. W mojej opinii dobra parówka powinna się cechować taką zawartością mięsa, a dodatkowo brakiem mięsa MOM, zawartością soli poniżej 2 g, brakiem konserwantów, azotynu sodu, glutaminianu sodu oraz skórek drobiowych i wieprzowych - mówi dr Bartek Kulczyński.

Czym jest MOM w parówkach

Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem parówek jej MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. To skóry, ścięgna i chrząstki, które zostały oddzielone mechanicznie od kości, bo nie udało się ich oddzielić ręcznie, a następnie zmielone. Cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość fosforu, który i tak jest obecny w naszej diecie więc jest niepożądany.

- Proszę tego składnika nie traktować jak zwykłe mięso. Jeśli w parówce występuje na przykład 50 proc. MOM to nie oznacza, że jest to 50 proc. mięsa. Dobre jakościowo parówki nie zawierają ani krzty mięsa oddzielonego mechanicznie - mówi dr Bartek Kulczyński.

Parówki w minionych latach nie były traktowane jako pełnowartościowa żywność. Dzisiaj ich jakość stopniowo się poprawia, a producenci wiedzą, że klienci coraz częściej zwracają uwagę na skład i są świadomi swoich wyborów. Obecnie można śmiało powiedzieć, że parówki można jeść codziennie, jak każdy inny jakościowy produkt mięsny, jednak nie powinny być traktowane jako podstawa diety.

QUIZ "Jedzenie z PRL"

Pytanie 1 z 10
Jaka była najpopularniejsza wódka w PRL?
Listen on Spreaker.