Ceny żywności poszły w górę, ale pozostają w normie

2021-03-24 16:16
Zdjęcie ilustracyjne
Autor: Pixabay (Zdjęcie ilustracyjne)

W lutym tego roku, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 2,4 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. Jak wzrost cen odczuwają radomianie i jak pandemia może na nie wpływać? O tym w naszym artykule.

Ceny żywności są wyższe niż rok temu, ale pozostają w normie. Obecnie ich wzrost mieści się w granicach docelowego poziomu inflacji. Według części radomian jedzenie kosztuje więcej niż przed pandemią:

- Wszystko podrożało: począwszy od pieczywa po mięso

- 100 zł na zakupy to jest na mało na weekend, trzeba brać drugie tyle.

- Wzrosły i to bardzo dużo, a szczególnie mięso i spożywcze chleb wzrosły

- Wszystko. Paliwo, jedzenie, wszystko idzie w górę coraz bardziej. Emerytom nie starcza w ogóle.

W jaki sposób koronawirus może wpływać na ceny? Zapytaliśmy o to Profesora Jana Bednarczyka z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu:

Część osób, które był normalnie zatrudnione straciły pracę, niektóre osoby z kolei po prostu zarabiają mniej. To wszystko spowodowało, że ogólny popyt w gospodarce wykazuje tendencje malejącą.

Chiny zbudowały sztuczną gwiazdę | ESKA XD - Mobmania #18
Sonda
Co myślisz o nauce i pracy z domu?
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE