Bób - jakie właściwości ma ten letni przysmak?

i

Autor: Shutterstock.com Bób jest pyszny, odżywczy i bardzo zdrowy

Ciekawostki

Jak kupić dobry bób? Zwróć uwagę na te szczegóły, a już zawsze będziesz cieszyć się świeżym smakiem tego sezonowego warzywa

Po truskawkach i szparagach, nadchodzi czas na bób, który najsmaczniejszy jest w połowie lipca. Bób jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, które są niezbędne dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania. Co zrobić, by kupować najlepszej jakości bób? Zwróć uwagę na te szczegóły!

Wielu czeka cały rok, by spróbować świeżego bobu. Czym się sugerować, podczas zakupu tego sezonowego warzywa, żeby mieć pewność, że jest odpowiedniej jakości? Oto kilka porad, jak kupić dobry bób.

Jak kupić dobry bób?

Jak zapewne wszyscy wielbiciele bobu wiedzą, sezon na to warzywo trwa dość krótko, bo najlepiej bób smakuje na przełomie lipca i sierpnia. Warto więc w lecie kupić go, aby cieszyć się pysznym smakiem i cennymi właściwościami. Jak kupić dobry bób, aby mieć pewność, że szybko się nie zepsuje?

Bób zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo zawiera dużą dawkę białka, żelaza i małą ilość sodu, więc jest świetnym zamiennikiem mięsa, szczególnie dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Zwróć uwagę na te szczegóły, by kupić dobry bób

Czym sugerować się podczas zakupu bobu? Dzięki tym szczegółom już zawsze będziesz jadł jakościowy bób. Tylko to gwarantuje, że właściwości świeżego bobu wpłyną korzystnie na organizm. Pamiętajmy też, że warzywo szybko się psuje, dlatego po zakupie nie warto zwlekać z jego spożyciem.

Bób najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach, co jest dużym błędem. Folia wpływa na szybkie psucie się warzywa. Dlatego powinieneś przyjrzeć się, czy na pewno jest świeży i zdatny do spożycia.

Ślimaki na warzywach

Przede wszystkim, ziarenka dobrego bobu powinny być mniejszych rozmiarów i mieć regularny kształt - wtedy są smaczniejsze. Co więcej, warzywo nie może mieć także żadnych przebarwień – dlatego zwracaj uwagę tylko na nasiona jasne i bez plam.

Chcąc mieć pewność, że kupujesz dobry bób, powinieneś go powąchać. Specyficzny, brzydki zapach może oznaczać, że nie jest to produkt spożywczy najwyżej jakości. Jeśli zauważysz, że bób leżał na słońcu – zwłaszcza we folii – również odstaw go na półkę. Nasłonecznienie i zamknięcie w szczelnym woreczku przyspiesza dojrzewanie i psucie się warzywa.